Focus op: La Rioja

Rioja is Spanjes meest bekende wijnstreek en is gelegen in het noordoosten van het Iberische schiereiland. De wijnstreek ligt zo’n 100 kilometer te zuiden van de kust en wordt en het noorden en westen geografisch beschermd tegen koude zeewind door het Cantabrisch Gebergte. Dit gebergte zorgt ook voor een warmer en droger klimaat gunstig voor wijnbouw. Het gebied dankt zijn naar aan de river de Rio Oja die door streek stroomt. La Rioja is samen met Priorat in Catalonië de enige wijnstrek in Spanje met het prestigieuze DOCa ((Denominación de Origen Calificada) kwalificatie.

La Rioja bestaat uit drie deelgebieden zijnde Rioja Alta in het westen, Rioja Alavesa in het noorden en Rioja Baja in het oosten. Zoals de naam doet vermoeden ligt Rioja Baja lagergelegen dan de andere deelgebieden met een warmer en droger, droger klimaat als gevolg. La Rioja produceert ook witte en rosé wijnen is verreweg het beroemdst vanwege haar rode wijnen van de Tempranillo druif gerijpt op Amerikaans eik.  

Rode Rioja kent vier verschillende kwaliteitsniveaus afhankelijk van hoe lang de wijnen gerijpt zijn op eikenhouten vaten en in de kelders van het wijnhuis. Jóven (Spaans voor jong) is het eerste kwaliteitsniveau voor wijnen die niet of nauwelijks houtrijping hebben gehad en welke meestal vroeg gedronken worden. Rioja Crianza wijnen rijpen minimaal een jaar in vaten en daarna minimaal een jaar op fles. Reserva wijnen ouderen ook minimaal een jaar op houten vaten maar mogen vervolgens pas na drie jaar op fles verkocht worden. De hoogste categorie, Gran Reserva wijnen, mogen pas vijf jaar na de oogst op de markt gebracht worden waarvan deze minimaal twee jaar op houten vaten heeft moeten rijpen. Naast deze klassieke classificatie is er ook een nieuwe generatie producenten die hun wijnen uitbrengt onder naam van de wijngaard en/of dorp in de plaats van de duur van rijping.

Hier vindt u alle Rioja wijnen op Vintrado

Bekende huizen in La Rioja zijn onder andere: Marqués de Murrieta, R. López de Heredia Viña Tondonia, Muga, Viñedos del Contino, Bodegas Bhilar, Finca Allende, Artadi, Bodega La Rioja Alta, Rado en Marqués de Riscal.