Focus op: Witte Bourgogne

Glooiende heuvels en uitgestrekte landerijen, een interessante historie en sensationele wijnen: de Bourgogne, gelegen in het midden van Frankrijk. Finesse, elegant en complex: de witte wijnen uit de Franse Bourgogne streek zijn al sinds jaar en dag een fenomeen. De zomers zijn er heet en de winters zijn er vrij streng, de Bourgogne heeft een landklimaat. De regio kent veel verschillende microklimaten en bodemsoorten. De kenmerkende kalkbodem ligt ten grondslag aan het succes van bijvoorbeeld Chablis en Pouilly-Fuissé.

Bourgondische geschiedenis

De Bourgogne werd vroeger al aangeduid als de ‘tuin van God’. Al sinds de Romeinen bestaat er wijnbouw in de streek, door het uitgebreide wegennetwerk kon de wijn makkelijk getransporteerd worden naar andere delen van het Romeinse Rijk. De Germanen die de grond daarna in bezit kregen vernietigden vrijwel alle wijnstokken. Daarna waren het de monniken die de wijnen weer herintroduceerden om tijdens kerkdiensten te schenken. Maar vooral in de 14e en 15e eeuw genoten de witte Bourgognewijnen wereldwijd faam; de hertogen van Valois zorgden er in die tijd voor dat de wijnen aan alle Europese hoven gedronken werden.

In 1937 kreeg de Bourgogne haar eigen appelation d’origine controlée, deze bestaat uit vier verschillende klasses: de appelation régionales, de appelation villages, appelation de climats, de Premier Cru's en de Grand Cru’s. Alleen het beste van het beste mag zich een Grand Cru wijngaard noemen, in de Bourgogne zijn er 33 in totaal. De meeste prestigieuze en duurste witte wijn komt uit Le Montrachet.

Bourgogne en haar druiven

Het gebied kent vijf wijndistricten te weten van noord naar zuid; Chablis, Côte d'Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Rode Bourgognewijnen worden gemaakt van de Pinot Noir druif, witte wijnen uit deze streken worden voornamelijk gemaakt van de Chardonnay, maar ook de Aligóte. De typische mineralige toon die te vinden is in de Bourgogne Chardonnay is afkomstig van de kalkachtige ondergrond.

Deze ondergrond is miljoenen jaren geleden ontstaan, toen de oceaan nog reikte tot dit gebied. De achtergebleven fossielen in de bodem zorgen voor het unieke terroir van de wijnstreek.

Enkele van de bekendste appellaties en gemeenten in de Bourgogne zijn: Meursault, Pouilly-Fuissé, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.

Aroma’s en smaken

Witte wijnen uit de Bourgogne worden vaak gerijpt op barriques, eikenhouten vaten. Ze zijn vol en zeer complex zijn met aroma’s van bloemen en wit steenfruit en tonen van brioche en ze zijn boterzacht.

De Chabliswijnen zijn hierop een uitzondering, hier wordt juist de kenmerken van het terroir en de kalkbodem duidelijk naar voren gebracht en krijgen dus zelden houtopvoeding. Het resulteert in elegante wijnen: mineraal, met veel frisheid, citrus en een strak mondgevoel.

De meeste gerenommeerde producenten van witte Bourgogne zijn onder andere: Bouchard Père & Fils, Domaine Faiveley, Robert-Denogent, Jacques & Nathalie Saumaize en Domaine de Montille

Hier vindt u alle witte Bourgogne wijnen op Vintrado.