Focus op: Verdejo

Verdejo is een witte druif die in de 11de eeuw door nomaden uit Noord-Afrika naar Spanje is gebracht. De druif heeft zijn naam de danken aan de heldere groene (verde) kleur die de druif behoudt gedurende het gehele groeiseizoen. In Spanje staat deze druivensoort voornamelijk aangeplant in de Rueda streek, ten Noordwesten van Madrid. Maar liefst 88% van de wijngaarden in deze regio zijn aangeplant met de Verdejo druif. Daarnaast komt de druif ook voor in Toro, Castilla La Mancha en Portugal.

Tot zo’n 50 jaar geleden werden er van de Verdejo druif sherry-achtige, oxidatieve wijnen geproduceerd. In de jaren ’70 zag wijnproducent Marques de Riscal in dat de druif ook een groot potentieel heeft voor de productie van toegankelijke, opgewekte wijnen. Tegenwoordig staat Verdejo voornamelijk bekend om zijn enorme frisheid, bloemige karakter en een afdronk van tropisch fruit. De meest kenmerkende aroma’s van wijnen gemaakt van de Verdejo druif zijn grapefruit, venkel, citrus en vers gemaaid gras.

Omdat de Verdejo druif gevoelig is voor oxidatie is het oogstmoment cruciaal. Dit gebeurt bijna altijd ’s nachts om deze oxidatie door zonlicht tegen te gaan en zo veel mogelijk frisheid in de druiven te behouden.

Tapas met wat geitenkaas, gamba’s gebakken in een olie van knoflook en pepers, rauwe vis en schaal- en schelpdieren zijn de ideale combinatie voor deze wijn.

De meest gerenommeerde Verdejo producenten zijn onder andere: Belondrade, José Pariente, Ossian, Naia en Zuccardi.

Hier vindt u alle Verdejo's op Vintrado.