Focus op: Syrah

De Syrah druif (of is het toch Shiraz?) is een druivensoort die goed gedijt in een warm en droog klimaat, zoals in het zuiden van Frankrijk of de glooiende valleien van Australië. Deze blauwe druif kent een nogal berucht verleden; over de herkomst werd nogal gespeculeerd. Is de Syrah druif tijdens kruistochten van het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht? Wellicht was een Iraanse stad de bakermat? Of is het een van oorsprong Franse druif?

Syrah? De Franse trots

Er bleek uit genetisch onderzoek toch echt dat de Syrah druif twee Zuid-Franse voorvaderen heeft: de blauwe Dureza en de witte Mondeuse blanche. En nog steeds maakt de Syrah druif in die regio furore, onder andere in Hermitage en Côte-Rôtie. In het Franse Rhône gebied worden er top wijnen gemaakt van de krachtige en tanninerijke Syrah, hier wordt de krachtpatser niet zelden geblend met ‘toegankelijke’ druiven als de Grenache en Mourvèdre, om zo de welbekende GSM-blend te creëren. Daarnaast komt de druif veelvuldig voor in de Languedoc, Roussillon, en de Provence.

Syrah: een wereldwijde hit

De Syrah is één van de meest aangeplante soorten ter wereld. Tegenwoordig is de Syrah niet enkel een klassieke Franse druif, Australië is immers wereldwijd de grootste producent van wijnen gemaakt van de Syrah. In onder andere McLaren Vale en Barossa Valley staat de ‘Shiraz’ volop aangeplant. Het is één en dezelfde druif, maar op het zuidelijk halfrond, in de Nieuwe-Wereld landen, wordt deze Shiraz genoemd. In Australië wordt het zelfs als de nationale druif beschouwd!

Ook zult u wijngaarden op het Iberisch schiereiland of in Mendoza, Argentinië of California, Verenigde Staten en Stellenbosch, Zuid-Afrika aantreffen die cépages of assemblages maken van de Shiraz. In Zuid-Afrika is bijvoorbeeld de Franse GSM-blend populair.

De druif heeft een dikke schil en bevat behoorlijk wat tannine, om deze te beteugelen wordt de wijn vaak op hout gerijpt. Waar in het klassieke Frankrijk de Syrah een stevige en kruidige wijn geeft, zo geeft de Nieuwe-Wereld Shiraz fruitige wijnen met ronde tannine. Ook worden er droge rosé en mousserende wijnen van de Syrah/Shiraz gemaakt. Deze laatste, de ‘Sparkling Shiraz’ die gekoeld op het lekkerst is, wordt voornamelijk in Australië geproduceerd.

De tanninerijke krachtpatser

Wijnen van de Syrah druif zijn echte eetwijnen en zéker ook bewaarwijnen. Heerlijk bij een stuk gegrild vlees of een kruidig stoofpotje. Kenmerkende aroma’s van de Syrah zijn kers, braam, framboos, pruim, peper en tijm. In deze wijnen, met een medium zuurgraad, zijn ook tonen van tabak, cacao en specerijen te ontdekken, wanneer deze wat langer bewaard zijn.

De meest toonaangevende producenten van Syrah/Shiraz wijnen zijn onder andere: Penfolds, Shafer, E. Guigal, Domaine du Pégau.  

Hier vindt u alle Syrah/Shiraz wijnen op Vintrado