Focus op: Sicilië

Bekend van de maffiaverhalen, citrusboomgaarden en de Etna: wijn-eiland Sicilië! Het Italiaanse eiland ligt als een voetbal boven de neus van de spreekwoordelijke ‘laars’ van Italië, met als hoofdstad Palermo. Het kleine broertje Sardinië ligt ten noordwesten en het eiland Malta ten zuiden van Sicilië. Het is het grootse eiland van de Middellandse Zee: met een oppervlakte van zo’n 25.000 km² en een kustlijn van 1000 kilometer is het net iets kleiner dan België.

Eeuwenoude wijnbouw op Sicilië

Olijfolie en graan zijn altijd belangrijke landbouwproducten geweest op het eiland, naast wijn uiteraard. Al in de eeuwenoude verhalen uit de Oudheid komt er wijnbouw voor op Sicilië. Het verhaal gaat dat de Feniciërs, nog vóór de Grieken verschillende wijnstokken vanuit het Oosten meebrachten.

Als wijnregio heeft het eiland de meeste wijngaarden van Italië. Het Middellandse Zeeklimaat -met zachte, maar regenrijke winters en warme zomers- is een aantrekkelijke omgeving voor druivenstokken. Op het uitgestrekte eiland vinden we grote coöperaties en kleine traditionele wijnboeren naast elkaar, die zich steeds meer bezighouden met het maken van kwaliteitswijn. Het bijzondere van het eiland: de wijnen zijn van vulkanische grond en de hellingen van de Etna zijn uiterst vruchtbaar.

Siciliaanse classificaties

Sicilië heeft 1 DOCG-classificatie: Cerasuolo di Vittoria en 23 DOC-classificaties, zoals DOC Etna, DOC Menfi, DOC Noto en DOC Marsala. Die laatste is de bakermat van een versterkte wijn: Marsala. In 1773 ontdekte de Engelse handelsman Woodhouse deze wijn tijdens een reis en zorgde daardoor voor een ware doorbraak in de Siciliaanse wijnbouw. De wijn werd wereldwijd gedronken.

 De druiven van Sicilië

De druiven waar Sicilië bekend om staat zijn de blauwe Nero d’Avola en de witte rassen Catarratto, Inzolia en Grillo. De Nero d’Avola brengt fruitige, sappige en zachte rode wijnen voort en kan met houtopvoeding een kruidig en gastronomisch glas opleveren.

De Catarratto vinden we veel in DOC Sicilia en zorgt voor frisse wijnen. Met geuren van bloemen en smaken van peer, appel en kruiden. De witte Inzolia is wijds aangeplant. In deze wijnen zijn aroma’s van steenfruit te ontdekken en het heeft een karakteristieke ‘notige’ toets. De Grillo geeft frisfruitige wijnen met finesse. Allen bijzondere druiven, die u elders ter wereld niet snel zult aantreffen.

Hoewel de Siciliaanse wijnen vooral gemaakt worden van inheemse druivenrassen wordt er ook geëxperimenteerd met bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Syrah.

De meest gerenommeerde producenten op Sicilië zijn Alberelli di Giodo, Cusumano, Donnafugata, Barone di Serramarrocco en Baglio del Cristo. 

Hier vindt u alle wijnen uit Sicilië op Vintrado