Focus op: Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een witte druif die voornamelijk voorkomt in koelere klimaten met een korter groeiseizoen waar de wijnen hun frisse zuren behouden. Een van de regio’s waar deze druif het beste tot zijn recht komt is de Loirevallei in Frankrijk, nog specifieker: de dorpen Sancerre en Pouilly-Fumé. Kenmerkend voor de Sancerre streek zijn wijnen met een lichte kleur, strak-frisse smaak en vegetale citrus tonen. De ondergrond van veel wijngaarden bestaat uit een mengsel van klei en schelpfossielen afkomstig het ‘Jura tijdperk’. Dit geeft de Sancerre wijnen hun kenmerkende mineralen tonen. Sauvignon Blanc uit de Sancerre is culinair breed inzetbaar. Naast de klassieke combinatie met Crottin de Chavignol past deze goed bij forel, gegrilde zalm en witte asperges.

Sauvignon Blanc heeft ook zijn weg gevonden naar de Nieuwe Wereld waar deze geproduceerd wordt in diverse stijlen. Een van de meest bekende voorbeelden is Marlborough, Nieuw-Zeeland. Sauvignon Blanc wijnen uit deze regio staan bekend om zijn fruitige en stuivende aroma’s van passievrucht en lychee.

Toch zijn niet alle Sauvignon Blancs licht en fris. Er worden ook ontzettend mooie dessertwijnen gemaakt met deze welbekende druif. Dit gebeurt onder andere in het dorpje Sauternes in de Franse Bordeaux. Hier wordt de Sauvignon Blanc, vaak in combinatie met Sémillon en Muscadelle, gebruikt voor de productie van dessertwijnen van enorme klasse. De mist, waar deze regio bekend om staat, zorgt voor de ontwikkeling van botrytis. Deze goedaardige schimmel zorgt voor extra concentratie van suiker en aroma’s. De rol van de Sauvignon Blanc in deze wijnen is het verhogen van de complexiteit en het mee geven van de kenmerkende frisse zuren.

De meest gerenommeerde Sauvignon Blanc productenten zijn onder andere: Château d’Yquem, Château Doisy-Daëne, Château Smith Haut-Lafitte, Domaine de Chevalier, Didier Dagueneau, Domaine Vacheron, Château Pape-Clément en Cloudy Bay.  

Hier vindt u alle Sauvignon Blanc wijnen op Vintrado.