Focus op: Riesling

Riesling is een druif die zijn herkomst vindt rondom de Rijn. De druif doet het vooral goed in koelere klimaten zoals Duitsland, de Elzas, Oostenrijk, Eden Valley in Australië en Finger Lakes in de Verenigde Staten. Het koelere klimaat in deze regio’s zorgt ervoor dat de druif vaak pas laat in het jaar rijp is maar wel zijn frisse zuren behoudt. Naast deze klassieke Riesling gebieden wordt de druif wereldwijd op steeds meer plekken aangeplant, denk hierbij aan Zuid-Afrika, Spanje en Italië. Riesling is een extreem diverse druif, waarmee prachtige wijnen worden gemaakt van kurkdroog tot mierzoet.

Hoewel de druif op steeds meer plaatsen voorkomt is Duitsland nog steeds de grootste producent van Riesling. De druif wordt in alle wijngebieden van Duitsland verbouwd en heerst in de Rheingau voor zelfs 77% van de beschikbare oppervlakte. In de Duitse wijnwetgeving wordt kwaliteitsniveau gekoppeld aan het suikergehalte van het most. De kwaliteitsniveaus in volgorde van rijpheid: Kabinett: lichte wijnen uit rijpe druiven. Spätlese: rijpe wijnen die wat later worden geoogst.  Auslese: edel (zoete) wijnen waarbij de onrijpe druiven worden verwijderd. Beerenauslese: volle (zoete) wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting (botrytis). Eiswein: de druiven worden geplukt bij minimaal 7 graden onder nul en bevroren geperst zodat alleen het fruitconcentraat overblijft. Trockenbeerenauslese: verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting. Elegante dessertwijnen met een hoog suikergehalte en een enorm lang bewaarpotentieel.

De Rieslingdruif weerspiegelt het terroir waar deze op wordt verbouwd. Zo hebben Riesling wijnen afkomstig van leisteen een meer rokerige aroma’s, terwijl droge wijnen verbouwd op kalk en kleiondergrond de meer smaken van tropisch fruit, limoen, groene appel en acacia zullen hebben.

Rieslingwijnen zijn een van de weinige witte wijnen die lang bewaard kunnen worden. De hoge zuurgraad van de Rieslingdruif maakt dat kwaliteitswijnen met gemak decennialang op fles door kunnen rijpen.

Sommige van ’s werelds duurste witte wijnen worden gemaakt van deze druif. Weingut Egon Müller uit de Moezel, specifiek hun Scharzhofberger Trockenbeerenauslese is van ongekende kwaliteit, maar ook prijs. De 1976 jaargang van deze dessertwijn werd in 2018 geveild voor maar liefst €12,160.-.

Hier vindt u alle Riesling wijnen op Vintrado