Focus op: Provence Rosé

De Provence is een wijngebied in het zuiden van Frankrijk en grenst in het Noorden aan de Rhône Vallei, in het Oosten aan de Côte d’Azur, in het Westen aan de Languedoc en in het Zuiden aan de Middellandse Zee. Deze zee zorgt voor milde winters en warme zomers. Met meer dan 3000 zonuren per jaar kent de Provence een perfect klimaat voor het verbouwen van druiven. Naast de wijnen uit de Provence staat het gebied ook bekend om de lavendel en de Mistralwind. Deze wind is voor de wijnboeren zowel een vloek als een zegen. Enerzijds kan een extreme Mistral schade aanrichten aan de plant maar anderzijds zorgt deze ook voor verkoeling en het snel opdrogen van de druiven na natte periodes waardoor schimmelvorming voorkomen wordt.

De Provence kent negen appellaties met AOC status: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Coteaux Varois en Provence, Les Baux-de-Provence, Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet en Palette. De regio produceert ook witte en rode wijnen maar is verreweg het bekendst om haar rosé wijnen. Maar liefst 82% van de productie bestaat uit deze frisse, droge, zalmkleurige rosés.

De rosés worden in de meeste gevallen gemaakt van de Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah of Counoise druiven. Veel mensen denken dat rosé een mengsel is van witte en rode druiven. Echter is rosé een wijn die geproduceerd wordt met rode druiven. In de schillen van deze druiven zitten kleurstoffen die door een korte inweking ook het most (ongegiste druivensap) verkleuren. Na de oogst worden de druiven geperst en blijven dus een aantal uur in contact met het sap. Hierna wordt het sap van de schillen gescheiden om vervolgens vergisting te ondergaan. Na deze vergisting volgt het klaren, stabiliseren en filteren om een prachtige, droge, heldere rosé maken.

Provence rosés staan bekend om haar tonen van aardbei, framboos, perzik en kruiden en doen het aan tafel erg goed met salades, gegrilde schaaldieren en lichte Aziatische gerechten.

Hier vindt u alle Provence rosé wijnen op Vintrado

De meest gerenomeerde Provence Rosé producenten zijn onder andere: Château Miraval, Château d’Esclans, Maison AIX, Mirabeau, Chateau Minuty, Château Léoube, Domaine Ott.