Focus op: Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn afkomstig uit de provincies Veneto en Friuli in het Noordoosten van Italië. Voor het maken van Prosecco wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de Glera druif. Deze druif heette tot 2010 Prosecco maar werd veranderd naar Glera om verwarring met het herkomstgebied te voorkomen. Prosecco moet voor minstens 85% uit de Glera druif bestaan. De overige 15% mag bestaan uit Chardonnay, Pinot Nero, Perera, Verdiso, Bianchetti Trevigiana of de Glera Lunga druif.

De tweede vergisting gebeurt, in tegenstelling tot Champagne en Cava, op grote roestvrijstalen tanks en niet op fles. Dit zorgt voor een zachtere bubbel en fruitigere tonen. Prosecco kent twee verschillende classificaties met betrekking tot de intensiteit van de bubbel: frizzante en spumante. De tweede vergisting van Prosecco Frizzante duurt maar een paar weken en resulteert in een lichte, zijdezachte mousse (tussen 1 en 2.5 bar druk). Prosecco Spumante hervergist tot wel 9 maanden met een vollere bubbel tot gevolg (minimaal 3 bar druk).

Binnen de herkomstbenaming Prosecco zijn er twee regio’s met de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), namelijk Conegliano Valdobbiadene en Asolo. Deze gebieden worden gekenmerkt door glooiende landschappen met steile hellingen waar de wijnstokken aangeplant staan op een ondergrond van zandsteen en kiezel. Binnen deze twee DOCG’s geldt een maximale opbrengst per hectare van 13.5 ton per hectare om de kwaliteit te waarborgen.

Ook zijn er classificaties voor de droogheid van de Prosecco. Van het droogst tot het minst droog zijn dit: brut nature, extra-brut, brut, extra-dry, dry, demi-sec en dolce. Welke benaming de wijn mag dragen ligt aan de hoeveelheid restsuikers deze bevat.

Prosecco wijnen worden gekenmerkt door tonen van fris fruit zoals groene appel, citrus en meloen tot aan perzik, abrikozen en papaya. Prosecco komt het beste tot zijn recht als aperitief, bij klassiek Italiaanse voorgerechten zoals antipasti, prosciutto met meloen of licht vlees, zoals kalf.

Hier vindt u alle Prosecco´s op Vintrado.