Focus op: Pomerol

Pomerol, een appellatie die niet groots is in oppervlakte, maar wel in kwaliteit, exclusiviteit en reputatie. Het is één van de kleinste wijngebieden binnen één van de meest fameuze regio’s in de (wijn)wereld, de Franse Bordeaux. Hier worden de meest zeldzame en prestigieuze wijnen ter wereld geproduceerd. Soms betekent dit ook: de duurste wijnen. Een bekend voorbeeld hiervan is Pétrus en Le Pin.  

De wijnstreek Bordeaux wordt doormidden gespleten door de rivier Dordogne en verdeelt de Bordeaux op deze manier in een rechter- en een linkeroever. Pomerol is gelegen in het arrondissement Libourne, op de rechteroever.  

De Bordeauxblend

Pomerolwijnen bestaan voornamelijk uit een blend van druivenrassen, waarbij Merlot de boventoon voert; de andere druivensoorten zijn de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Een blend van deze druiven noemt met ook wel een ‘klassieke’ Bordeauxblend.  

Andere druiven die we in de Bordeaux aantreffen zijn Carménère, Malbec en Petit Verdot. Witte Bordeauxwijnen worden gemaakt van Sémillon, Sauvignon blanc en Muscadelle. Overigens worden er in Pomerol géén witte wijnen (meer) geproduceerd. Rode wijnen van de linkeroever zijn in tegenstelling tot die van de rechteroever voornamelijk gebaseerd op Cabernet Sauvignon.  

Pomerol terroir

In Pomerol AOC treft u vooral familiebedrijven en zelfstandige wijnbedrijven, dus géén coöperaties. Pomerol profiteert van een fijn microklimaat, zand-, grind-, leem- en kleigronden én eeuwenoude wijnmaak-tradities. Al in de 12e eeuw werd hier werk gemaakt van goede wijn. Uit onderzoek blijkt dat de ridders en hospitaalbroeders van Sint-Jan van Jeruzalem in het hospice van Pomerol ‘heilzame’ wijn schonken. Echter is de opkomst van de grootse Pomerolwijnen te danken aan de Corréziens, die anderhalve eeuw geleden door Frankrijk trokken en zo de wijnen meebrachten naar het noorden, waar deze flink in de smaak vielen.  

Pas in 1963 krijgt Pomerol de AOC-classificatie, dat onder andere voorschrijft dat er alleen rode wijnen geproduceerd mogen worden. Heden ten dage zijn de Pomerolwijnen goede bewaarwijnen en echte ‘collectors items’. 

Sterspeler Merlot 

De Merlotdruif geeft de wijn een fruitige toets, de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon brengen kruidigheid en stevigheid. Ontdek aroma’s van aalbessen, bramen, pruimen en bosaardbeien, maar ook honing en viooltjes. De wijnen ademen het unieke terroir; de op Frans hout gerijpte wijnen krijgen hierdoor kenmerken van truffel, zoethout en aardse tonen. De wijnen hebben souplesse, complexiteit en een medium tot volle body.  

Bijzonder in de Pomerol

Een unieke grondsoort in Pomerol is de ‘crasse de fer’ (ook wel ijzerslakken): een fossiele afzetting. Volgens lokale wijnmakers is deze alchemistische grond, een soort ijzerhoudend zandsteen, dé succesformule van de Pomerol. Ook al heeft niet elke Pomerolwijn deze bodem nodig om wereldwijde faam te genieten: de eerdergenoemde Pétrus is een mooi voorbeeld van zo’n typische Pomerolwijn die níét van een ‘crasse de fer’ wijngaard komt. 

 

De meest gerenommeerde Pomerol producenten zijn onder andere: Pétrus, Château La Fleur-Pétrus, Château Le Pin, Vieux Château Certan, Château l'Évangile en Château La Conseillante

Hier vindt u alle Pomerol wijnen op Vintrado