Focus op: Pinot Grigio

De Pinot Grigio, ook wel bekend als Pinot Gris in Frankrijk of Grauburgunder in Duitsland, was vroeger een populaire druif in de Franse Bourgogne en de Champagne regio. Helaas vielen de opbrengsten vaak tegen, waardoor de druif zijn populariteit snel weer verloor. In de afgelopen 20 jaar is de druif jaar weer in trek gekomen, vooral in het noorden van Italië. 

De druif komt voor in verschillende gebieden. In Italië kan de Pinot Grigio gevonden worden in Lombardije, Alto Adige en voornamelijk in Friuli-Venezia Giulia. In de Franse Elzas wordt de druif onder een andere naam, Pinot Gris, verbouwd. In dit iconische Franse gebied is de druif nobel, wat betekent dat deze gebruikt kan worden voor de Alsace Grand Cru AOC. Hiernaast geniet de druif van enige populariteit in het Australische Victoria, Nieuw-Zeeland en daarnaast in Rheinhessen en Baden in Duitsland, waar de druif de naam Grauburgunder draagt.

De Pinot Grigio uit Italië herkennen wij door zijn hoge zuurgraad, zuivere mineraliteit met een smaakprofiel van citrusvruchten en steenvruchten. Als de druif meer zonuren heeft gehad zullen de aroma’s neigen naar steenvruchten, abrikoos, perzik of bijvoorbeeld gele appel. Wanneer de druif in de Franse Elzas wordt aangeplant zal deze waarschijnlijk eindigen als een wat vollere wijn, met aroma’s en smaken van tropische vruchten. Bijzonder aan deze wijnen is dat ze mooi te combineren met wildgerechten waar je normaliter een rode wijn bij zou schenken. De frissere stijl komt het beste tot zijn recht als aperitief, bij verfrissende salades, zomerse gerechten, rauwe visschotels en scherpe kazen.

De meest gerenommeerde Pinot Grigio producenten zijn: Domaine Weinbach, Marcel Deiss, Bastianich, Jermann, Roeno, Tiefenbrunner en Franz Keller.

Hier vindt u alle Pinot Grigio's op Vintrado