Focus op: Nieuw-Zeeland

Naast het wereldberoemde lamsvlees staat Nieuw-Zeeland ook bekend om haar stuivende Sauvignon Blanc en kruidige Pinot Noir wijnen. Hoewel de Nieuw-Zeelandse wijnen wereldwijde faam kennen is het land een kleine speler op wereldtoneel wat betreft wijnbouw. De totale opbrengst van dit land is namelijk minder dan 1% van de totale wereldwijde wijnproductie.  

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en Zuidereiland. Het land ligt in de Grote Oceaan ten oosten van Australië. Het heeft een gematigd zeeklimaat met grote verschillen tussen de twee eilanden. De neerslag verschilt per gebied met in het westen tot wel 7600 mm en in het oosten maar 350 mm per jaar. Toch geniet het hele land naast deze regen ook van vele zonuren waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen.  

Het koelere Zuidereiland is het thuis van de bekende wijnbouwgebieden Marlborough en Central Otago. Het warmere Noordereiland staat vooral bekend om het gebied Hawke’s Bay. Kenmerkend voor Marlborough Sauvignon Blanc wijnen zijn de tropische, stuivende geuren van passievrucht, ananas, citroengras en de frisse knisperende afdronk. In Central Otago staat de Pinot Noir centraal. Door de koele lucht vanuit de Grote Oceaan is dit het ideale gebied voor deze kieskeurige druif. De Pinot Noir wijnen uit Central Otago zijn licht rood van kleur met kruidige aroma’s en een laag tanninegehalte. Hiernaast zijn er vaak aardse geuren zoals leer en tabak, en een subtiele fruitigheid te onderscheiden. Hawke’s Bay staat vooral bekend om de zachtere wijnen gemaakt van de Merlot en Chardonnay druiven.  

De Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is uitermate geschikt om te combineren met frisse salades met een dressing van honing en passievrucht. De soepele rode wijnen van de druif Pinot Noir uit Central Otago combineren mooi met aardse gerechten op basis van champignon en bieten. Uiteraard is deze wijn ook te combineren met het wereldberoemde lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. 

Hier vindt u alle Nieuw-Zeelandse wijnen op Vintrado