Focus op: Nederland

Hoewel Nederland internationaal nog niet echt op de kaart staat als land met kwalitatieve wijnproducenten, zijn er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest. Vijf jaar geleden waren er ongeveer 90 Nederlandse wijnboeren actief, inmiddels zijn dat er al 193.

De redenen hiervoor zijn onder andere de populariteit van wijn onder de bevolking, maar ook klimaatverandering speelt een rol. De meeste wijngaarden bevinden zich in Gelderland en Limburg, maar ook in Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland zijn wijngaarden te vinden.

Hoewel in Nederland al sinds de Romeinse tijd wijn wordt gemaakt, werd de eerste wijngaard pas beschreven rond het jaar 1000. Dit was in Maastricht, waar de grond erg vruchtbaar was en de heuvels voor het juiste micro-klimaat voor druiventeelt zorgden. Door een ijstijd en de 80-jarige oorlog verdween de Nederlandse wijnbouw zo goed als volledig tot het jaar 1970. In dat jaar werd de inmiddels grootste wijnproducent in Nederland opgericht, de Apostelhoeve.

Het succes van dit wijnhuis heeft ertoe geleid dat steeds meer kleine Nederlandse wijnhuizen begonnen met het maken van hun eigen wijn. Eerst gebeurde dit vrijwel alleen in Limburg en Noord-Brabant, maar tegenwoordig zijn de Nederlandse wijngaarden door het gehele land te vinden.

In het begin van de Nederlandse wijnbouw werd vooral gebruikt gemaakt van de zogenaamde hybride druivenrassen. Hybride druivenrassen zijn bekende druiven die met elkaar worden gekruist waardoor een nieuw druivensoort ontstaat. In Nederland zijn vooral de Johanniter en de Solaris bekend.

De Solaris is een druivenras die is ontwikkeld door het Weinbau-instituut van Freiburg en is een kruising van Merzling en Geisenheim. De reden dat men gebruik maakt van deze hybride druivenrassen, is om meeldauw (een kwaadaardige schimmel op de druiven) tegen te gaan. Momenteel neemt de groei van de niet-gekruiste druivenrassen (Vitis Vinifera) weer toe. In Nederland staan veel verschillende druivenrassen aangeplant, de meest voorkomende zijn: Riesling, Auxerrois, Müller-Thurgau, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir en Johanniter.

Wijnboeren kunnen er in Nederland voor kiezen om hun wijn te beschermen tegen misbruik en namaak. Wat in Frankrijk bekend staat als AOP of AOC, wordt in Nederland aangeduid als BOB (de beschermde oorsprongsbenaming) en BGA (de beschermde geografische aanduiding). Er zijn regels opgesteld die gelden per geografie of oorsprong. Wanneer een wijnboer hieraan voldoet, krijgt hij of zij een BOB-vermelding op de wijn. Op dit moment telt Nederland zes BOB-gebieden: Maasvallei Limburg, Mergelland, Oolde, Vijlen, Ambt Delden en Achterhoek Winterswijk.

Hier vindt u alle Nederlandse wijnen op Vintrado