Focus op: De Mosel

Het prachtige wijnbouwgebied de Mosel heeft haar naam te danken aan de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt. De regio is te vinden in het westen van Duitsland ten zuiden van de Ahr en ten noordwesten van de Rheingau, Nahe en Rheinhessen 

De regio kent een gematigd zeeklimaat met temperaturen die in de winter zelden onder -2 komen en in de zomer gemiddeld rond de 18 hangen. De beschutte ligging van de wijngaarden in het dal van de Moezelrivier creëren een uniek micro-klimaat wat deze streek tot een van de warmste klimaatzondes van Duitsland maakt. In de maanden mei tot en met augustus regent het tussen de 61mm en 100mm per maand en schijnt de zon gemiddeld 7 uur per dag. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het verbouwen van de Riesling druif. 

De Mosel is een uniek wijnbouwgebied. Een overgroot deel van de terras wijngaarden hebben een hellingshoek van 30 graden met uitschieters tot wel 67 graden wat zorgt voor een optimale blootstelling aan de zon. De streek huisvest tevens de steilste wijngaarden ter wereld. De ondergrond op de steile hellingen naast de Mosel bestaat voor een groot deel uit leisteen. Uniek aan dit type steen is dat het overdag de warmte van de zon opslaat en ’s nachts de wijngaard als een soort deken bedekt en warm houdt. Naast de Riesling druif staat de regio ook in mindere maten bekend om haar wijnen gemaakt van de Müller-Thurgau, Weissburgunder en Spätburgunder druiven.  

In de Duitse wijnwetgeving wordt kwaliteitsniveau gekoppeld aan het suikergehalte van de most (versgeperste, nog niet vergiste sap). De kwaliteitsniveaus in volgorde van rijpheid: Kabinett: lichte wijnen uit rijpe druiven. Spätlese: rijpe wijnen die wat later worden geoogst. Auslese: edel (zoete) wijnen waarbij de onrijpe druiven worden verwijderd. Beerenauslese: volle (zoete) wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting (botrytis). Eiswein: de druiven worden geplukt bij minimaal 7 graden onder nul en bevroren geperst zodat alleen het fruitconcentraat overblijft. Trockenbeerenauslese: verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting. Elegante dessertwijnen met een hoog suikergehalte en een enorm bewaarpotentieel. 

De droogste Rieslings zijn goed te combineren met de Aziatische keuken, curry’s, frisse salades en licht-pittige gerechten. De iets zoetere spätlese maakt een goede combinatie met iets vettiger vlees, zoals procureur, stoofvlees, en gans. De auslese wijnen doen het goed met bijvoorbeeld eendenlever, maar ook bij desserts gemaakt met honing of tropische vruchten. 

De meest toonaangevende producten uit de Mosel zijn onder anderen: Egon-Müller, Schloss Lieser, Joh. Jos. Prüm, Van Volxem, Dr. LoosenHeymann-Löwenstein, Karthäuserhof en Margarethenhof 

Hier vindt u alle Mosel wijnen op Vintrado