Focus op: Marqués de Murrieta

Marqués de Murrieta is niet alleen één van de oudste wijnhuizen, maar ook één van de grootheden van de Rioja. Het Spaanse wijngebied La Rioja dankt haar naam aan de nabij stromende rivier Rio Oja, een aftakking van de Ebro. Al voor de Romeinen werd hier wijn gemaakt. Het uitgestrekte wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. De stad Logroño is het kloppende hart van La Rioja. In deze spectaculaire Spaanse Riojastreek worden de fameuze wijnen van Bodegas Marqués de Murrieta geproduceerd. Dit wijnhuis is een schoolvoorbeeld van de samensmelting van traditie en innovatie.  

 Marqués de Murrieta: een familiebedrijf met turbulente geschiedenis

Luciano Francisco Ramon de Murrieta was degene die in 1852 Bodegas Marqués de Murrieta oprichtte. Na zijn studie oenologie aan de Universiteit van Bordeaux nam hij zijn kennis mee naar de Rioja. Zijn vinificatietechnieken genoten al snel faam: de wijn was van zeer goede kwaliteit én Luciano was de eerste die wijnen vanuit La Rioja naar het buitenland exporteerde.   

Pal tussen de wijngaarden van Logroño werd in 1871 Castilla Ygay op het langdgoed Finca Ygay gebouwd. De Ygay wijngaarden, gelegen in de Rioja Alta, zijn ongetwijfeld de beste gaarden van het wijngebied. Toen Luciano, die geen kinderen had, in 1911 overleed liet hij zijn domein na aan zijn neef. Deze liet de bodega aan haar lot over, waardoor deze verloederde. Gelukkig kwam in de jaren ’80 van de vorige eeuw de bodega in handen van graaf Vicente Cebrián Sagarriga, die trachtte de oude glorie in ere te herstellen. Maar ook hij overleed, waardoor in de jaren ’90 het wijnhuis in handen kwam van zijn zoon Vincente.  

Toen Vincente Dalmau Cebrián Sagarriga en zijn zus Cristina aan het roer kwamen, gooiden zij dat spreekwoordelijke roer drastisch om. Er werd flink gemoderniseerd, maar nog steeds werd er  met respect voor traditie wijn gemaakt. Marqués de Murrieta behoorde ten tijde van de oprichting en nu wederom tot de top van de wereld.  

Typisch Marqués de Murrieta

De bodega heeft de traditie, de kennis en de druiven in huis om sensationele (bewaar)wijnen te produceren. Alle wijngaarden van Finca Ygay liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Traditie en innovatie staan hoog in het vaandel bij het wijnhuis. De filosofie -een wijsheid van hun vader- van de wijnmakers is: ‘je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven.’ De familie liet zelfs het oude gebouw afbreken, om daarna een vrijwel exact hetzelfde gebouw ervoor terug te zetten, maar dan mét alle moderne techniek. En dat geldt ook voor de wijnen van Bodegas Marqués de Murrieta: die innoveren, maar verliezen nooit hun traditionele identiteit.  

Doordat Finca Ygay verschillende bodemsoorten heeft, wordt er een variëteit aan wijnen gemaakt. Van leem, tot kiezels en kalkrijke klei. Op deze bodems groeien voornamelijk Tempranillo, Graciano, Garnacha en Mazuelo druiven, maar er is ook Cabernet Sauvignon aangeplant. Marqués de Murrieta heeft als één van de weinige wijnhuizen in Rioja toestemming om deze laatstgenoemde druivensoort te verbouwen. Witte druiven die we vooral in de gaarden terugzien zijn Viura en Malvasia. Het wijnhuis staat bekend om haar verfijnde wijnen. Zo is de Gran Reserva Especial Castillo Ygay wereldberoemd en wordt enkel gemaakt in de beste jaren. 

Hier vindt u alle wijnen van Marqués de Murrieta op Vintrado