Focus op: Malbec

Argentinië staat bekend om Lionel Messi, superieure steaks en de Tango. Maar ook de wijnbouw floreert er! De Côt, Auxerrois, Medoc Noir… De druif met vele aliassen staat in het Zuid-Amerikaanse land bekend als de Malbec. Terwijl menig wijndrinker de druif inderdaad kent als de nationale sterspeler uit Argentinië, heeft de Malbec druif haar oorsprong in Frankrijk. Je vindt de druif ook in onder andere Italië, Chili en Zuid-Afrika.

De bakermat van de temperamentvolle Malbecdruif ligt in de Franse Cahors, de stad Cahors ligt in het Zuid-westen van Frankrijk tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, net boven de Pyreneeën. De Cahors stond bekend om de bijna ‘zwarte wijnen’: donkerpaarse, zeer tanninerijke zware wijnen, geproduceerd van tenminste 70% Malbecdruiven. In het verleden werd deze ‘vin noir’ enkel gebruikt om Bordeauxwijnen aan te kleuren.

Nog steeds is de Malbec in Frankrijk, met name in Haut-Medoc in de Bordeaux, één van de belangrijkere soorten in de blends. De Bordeauxwijnen worden gemaakt van een blend van  Merlot, Cabernet Sauvignon, met Cabernet Franc én Malbec.

Hoe Malbec in Argentinie belandde

Op 17 april 1853 gaf de toenmalige Argentijnse president Domingo Faustino Sarmiento de een Franse bodemexpert de opdracht om wijnstokken mee te nemen naar Argentinië. De president wilde de Argentijnse wijnbouw uitbreiden. Tegelijkertijd kwamen in Europa, door de druifluisepidemie, niet alle druiven goed uit de verf, zoals de Malbec. Ook had deze specifieke druif meer zon nodig dan zij in de Cahors kreeg. De ‘zwarte wijnen’ werden daar immers niet als drinkbaar beschouwt. De Fransman nam daarom bewust deze druif mee naar het zonnige Latijns-Amerikaanse continent; naar de Nieuwe-Wereld.

En met succes: het land viert nog steeds op 17 april ‘Malbecdag’. Argentinië is dan ook wereldwijd de grootste exporteur van Malbec, zo’n 75% van de Malbecwijnen worden hier geproduceerd. In het land staat ruim 30.000 hectare van de druif aangeplant. Verreweg de meeste Malbecwijnen komen uit de Mendoza regio.  

De wijngaarden in de Mendoza liggen op meer dan 1000 meter hoogte, de dag- en nachttemperaturen verschillen hierdoor soms wel meer dan 15 graden. De druif beleeft daardoor een langzame en gestage rijping, waardoor smaken en aroma’s goed tot hun recht komen.

Meeliften op het Malbecsucces

Mede door het succes van de Malbecdruif in Argentinië zegeviert de Cahors Malbec nu ook in het Franse Zuiden. Rond 2007 heeft een nieuwe generatie aan wijnboeren in de Cahors de Argentijnse populariteit aangegrepen om Cahors internationaal op de kaart te zetten. Op de etiketten uit de Cahors staat nu dan ook altijd Cahors Malbec. De wijnen zijn nu kwalitatief goed en worden zelfs weleens in één naam genoemd met de Bordeaux. De tanninerijke ‘powerwijnen’ worden nu juist geroemd om hun complexiteit.

Eigenschappen van de Malbecwijnen

De druif, met een dikke schil, groeit graag onder de zon. Het klimaat is terug te proeven in de wijnen. Waar de stevige en zware wijnen met de stoere tannines uit de Cahors een paar jaar nodig hebben om zachter te worden - enorm bewaarpotentieel! Met tonen van leer en tabak, zijn de meeste Zuid-Amerikaanse Malbecwijnen meteen drinkbaar en hebben ook zéker power, met tonen van rijp rood fruit, als pruimen, bramen en bosbessen. Als de fruitige Nieuwe-Wereld Malbecs opgevoed worden op hout, krijgen ook zij aroma’s van tabak, vanille en karamel. De Malbec is een veelzijdige krachtpatser.

De meeste gerenommeerde Malbec productenten zijn onder andere: Catena Zapata, Seña, Achaval-Ferrer, Opus One en Joseph Phelps

Hier vindt u alle Malbec wijnen op Vintrado