Focus op: Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is in veel landen aangeplant, maar zijn echte thuis is het koele Oostenrijk. Maar liefst een derde van de wijn afkomstig uit Oostenrijk is gemaakt van de Grüner Veltliner druif. Daarnaast is de druif ook te vinden in Hongarije, Tsjechië en steeds vaker in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië 

Het karakter van Grüner Veltliner kan verschillen, van lichte en subtiele wijnen naar wijnen die bijna het glas uit stuiven. Dit heeft allemaal te maken met het klimaat, het terroir en wat de wijnmaker in gedachten heeft. Het smaakpalet van deze druif kan dus ook flink variëren, van geuren van citrus en knisperige groene appel, tot perzik en exotische vruchten. Als het in een bepaald jaar warm is geweest, zal de wijn meer van deze steenvruchtaroma’s tonen. Daarentegen, als het een koeler jaar is geweest, blijft de wijn wat frisser en strakker. In sommige gevallen kan de Grüner Veltliner ook vegetale tonen en peper aroma’s in het glas achterlaten. Ook heeft de druif vaak een redelijk hoge zuurgraad, wat betekent dat er potentie is om hem een aantal jaar weg te leggen. Een oudere Grüner Veltliner zal aroma’s van honing, kruiden en noten tonen.  

Grüner Veltliner is ook goed te gebruiken in wijn-spijs combinaties. Een frissere Grüner Veltliner doet het uitstekend bij witvis, maar ook op een zonnige dag met bijvoorbeeld charcuterie. Als de wijn op leeftijd of wat voller is, valt het aan te raden deze te schenken bij schaal- en schelpdieren, zoals langoustines, gamba’s en pittige gerechten rijk aan kruiden en specerijen.  

Klik hier voor alle Grüner Veltliner op Vintrado.