Focus op: Duitsland

Duitsland is een van de meest noordelijk gelegen wijngebieden van Europa en produceert tegenwoordig wijnen van absolute wereldklasse. Veel consumenten associëren Duitsland nog steeds met halfzoete bulkwijnen van de vorige eeuw. Gelukkig is er kwalitatief heel veel veranderd sinds de tijd van Liebfraumilch. In lijn met de smaakprofielen van de hedendaagse consument zijn de meeste gerenommeerde wijnhuizen van Duitsland steeds meer droge wijnen gaan produceren. Sinds de jaren 70 van vorige eeuw heeft de gemiddelde kwaliteit van Duitse wijnen grote sprongen gemaakt. Zulke grote sprongen dat James Suckling zijn Top 100 wijnen van 2021 maar liefst 12 Duitse wijnen bevatte!

Duitsland bestaat uit 13 wijn producerende regio’s waarvan het leeuwendeel in het Westen van het land te vinden zijn. Meer dan 65% van de wijngaarden zijn aangeplant met witte druiven en maar liefst 20% van alle wijngaarden bestaan uit de Riesling druif. De, voor een witte druif zeker, ongekende vermogen van Riesling om te ouderen maakt het een van de lievelingsdruiven van wijnliefhebbers over de hele wereld. Deze capaciteit om zeer lang in de fles door te ontwikkelen komt voort uit de natuurlijke zuurgraad van Riesling. Alhoewel Riesling het absolute boegbeeld is van de Duitse wijnbouw zou het oneerlijk zijn om andere druiven zoals Spätburgunder, Müller-Thurgau, Silvaner en Weissburgunder niet te benoemen. Duitse wijnen zijn al jaar en dag favoriet bij sommeliers om hun balans, gematigd alcoholpercentage en gastronomische inzetbaarheid.

Hier vindt u alle Duitse wijnen op Vintrado.

De meest gerenommeerde wijnhuizen van Duitsland zijn onder andere Weingut Dönnhoff, J.J. Prüm, Emrich-Schönleber, Künstler, Schäfer-Frohlich, Klaus Peter Keller, Weingut Wittmann, Clemens Busch, van Volxem, Wagner Stempel, Salwey, Knipser, Dr. Bürklin-Wolf en Egon Müller.