Focus op: Chili

Chili is een interessant wijnland in de ‘Nieuwe Wereld’. Al is het alleen om de vorm van het land. Chili is maar liefst 4300 kilometer lang en slechts 188 kilometer breed, met bergtoppen van wel 7000 meter hoog. Het lang uitgestrekte land, gelegen in Zuid-Amerika, is na Argentinië de grootste wijnproducent van het continent. Tegen het westen van het land schuurt de Stille Oceaan en de oostkant wordt omlijst door het Andes-gebergte. Door de immense lengte en verschillende hoogtes in het land, is er in Chili een verscheidenheid aan (micro)klimaten te vinden.

Grote klimaatverschillen

De verschillen in klimaten en terroir maken het land uitermate geschikt voor wijnbouw. De Chileense wijngebieden concentreren zich vooral in het midden van het land, hoofdzakelijk in Central Valley, rondom de hoofdstad Santiago. De Chileense wijngaarden strekken zich uit over een lengte van 1400 kilometer. Over het algemeen genomen is de temperatuur in Chili hoog, maar door de koele wind vanaf de oceaan en de valwinden uit de bergen is de temperatuur in de valleien, waar de meeste wijngaarden zich bevinden, goed voor wijnbouw. Het smeltwater dat uit de Andes vloeit wordt gebruikt om de gaarden te irrigeren.

In de wijngaarden dichtbij het Andes-gebergte worden vaker rode wijnen gemaakt met een vollere structuur. Richting de kust produceren de boeren wijnen die aromatischer en fruitiger zijn.

Klassieke druiven in de Nieuwe Wereld

Al in de 16e eeuw raakte Chili bekend met wijnbouw, de Spaanse veroveraars namen in die tijd druiven mee naar Latijns-Amerika. Tot 1850 waren het die ‘inheemse’ druivensoorten die furore maakten in de Chileense wijngaarden. Pas in 1851 werden ook de Franse klassiekers aangeplant in de gaarden, toen de druifluis Europa teisterde. De grootste verandering in de wijnbouw vond pas in de 20e eeuw plaats, toen de Catalaanse wijnmaker Miguel Torres -wereldwijd succesvol met het Spaanse wijnhuis Torres- het wijnland op haar grondvesten liet schudden. Torres was degene die er de moderne wijnbouw introduceerde: de wijnmaker zorgde ervoor dat de Chilenen roestvrij stalen tanks en Frans eiken gebruiken om de wijnen te produceren.

In Chili worden vooral veel rode wijnen geproduceerd, zo’n 75% van het totaal. Deze zijn vooral toegankelijker en minder tanninerijk dan de ‘Oude Wereld’ wijnen. Maar ook de witte wijnen van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc en Chardonnay raken steeds meer in zwang. Deze zijn expressief en zeer fruitig.

Internationale bekendheid: Carménère

Carménère is dé sterspeler van Chili. De naam Carménère schijnt afgeleid te zijn van het woord karmijn (carmin), omdat de bladeren van de druivenrank zo mooi felrood kleuren in de herfst. De druif kent haar oorsprong in de Franse Bordeaux, maar werd daar bijna volledig uitgeroeid tijdens de phyloxera-epidemie in de 19e eeuw. De Carménèredruif was dus al sinds 1850 in het land, maar boekte pas de eerste successen in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Wijnen van de ‘nationale’ druif zijn diep van kleur, kruidig, vol en dragen aroma’s van kersen, pruimen en peper. Qua structuur heeft het veel weg van een sappige Merlot. Naast deze druif, zijn ook de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Syrah veelvuldig aanwezig in de wijngaarden.

Chileense herkomstbenamingen

In Zuid-Amerika is de wijnwetgeving lang niet zo streng als in de Europese landen. Toch maken ook de Chileense wijnboeren steeds vaker gebruik van herkomstbenamingen: als er een wijngebied op het label staat, moet ook 75% van deze wijn uit dit gebied komen. Staat het wijndomein op de fles? Dan komt de wijn ook werkelijk daar vandaan.

De bekendste wijnregio’s in Chili zijn Maipo Valley, met een klimaat dat lijkt op een Middellands Zeeklimaat: warm en weinig neerslag. In Colchagua Valley worden vollere, rode wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd. Frisse witte wijnen komen onder andere uit het Aconcagua gebied, vlakbij de oceaan. De koele zeebries zorgt ervoor dat de druiven hun frisheid behouden.

De meest gerenommeerde producten van Chili zijn onder andere: Almaviva, Seña, Clos Apalta, Calcu, Ventisquero, Casa Marin en Carmen.

Hier vindt u alle Chileense wijnen op Vintrado