Focus op: Chianti

Chianti, de Italiaanse klassieker uit Toscane! Chianti is een rode wijn die voor minimaal 80% moet bestaan uit de Sangiovese druif. De resterende 20% mag worden opgevuld met inheemse druiven als Colorino, Canaiolo maar ook internationale variëteiten als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Jonge Chianti heeft een helderrode kleur en ruikt naar kersen en kruiden zoals tijm en kaneel. Na een aantal jaren op fles gaan de aroma’s meer richting truffel, paddenstoelen, kruidnagel, leer en laurier.

De Chianti regio omvat ongeveer 70.000 hectare tussen de steden van Florence en Sienna. Binnen deze regio is een speciale Chianti Classico DOCG status gereserveerd voor de wijnen uit de dorpen Castellina, Gaiole, Greve, Radda en specifieke gedeelten van Barberino Tavarnelle, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi en San Casciano Val di Pesa. Deze regio staat bekend om de mergel, kalk en zandsteen ondergrond. In 2014 is er nog een hogere kwalificatie toegevoegd, namelijk de Chianti Classico Gran Selezione DOCG. De druiven voor deze wijnen moeten uit specifieke wijngaarden komen die in het beheer van de producent zelf zijn. Daarnaast moeten de wijnen minimaal 30 maanden rijpen, waarvan drie op fles, voordat deze op de markt komen.

Gastronomisch gezien is Chianti bijna een perfecte wijn. Door de hogere zuurgraad is deze mooi te combineren met bijvoorbeeld een salade met tomaten, caprese en scherpe kazen. Bij gedroogde worst of een mooi stuk gegrild vlees, wild of niet, zal deze wijn ook zeker niet teleurstellen.

Er komt ook nog een andere bijzondere wijn uit Chianti, namelijk Vin Santo del Chianti. Dit is een dessertwijn met de aanduiding DOC, waarbij de Trebbiano en Malvasia druiven drogen hangend aan rekken of op matten van stro. Tijdens het indrogen verdampt het water in de druif en worden de suikers en de aroma’s in de druif geconcentreerd. Na het persen en vergisten rijpen de Vin Santo del Chianti wijnen voor een minimum van drie jaar op kleine houten vaten genaamd Caratelli. De wijnen worden gekenmerkt door een goudgele gloed, een hoog suikergehalte, licht oxidatieve tonen en aroma’s van hout, karamel en gedroogd fruit.

De meest gerenomeerde Chianti producenten zijn onder andere: Castello di Ama, Fontodi, Barone Ricasoli Castello di Brolio, Antinori, Tenuta il Palagio en Banfi.

Hier vindt u alle Chianti wijnen op Vintrado