Focus op: Châteauneuf-du-pape

In het zuiden van Frankrijk in de Rhônevallei, net boven Avignon, vinden we het beroemde en prestigieuze wijngebied Châteauneuf-du-Pape. Ofwel vertaald: ‘het nieuwe kasteel van de Paus’. De naam dateert uit de veertiende eeuw, toen Paus Clemens de Vijfde de pauselijke zetel in Avignon vestigde. Zijn opvolger liet er later een kasteel bouwen en aan de voet van dát kasteel werden door de godsdienstige wijnranken aangeplant.  

Er worden sindsdien complexe, bombastische rode wijnen geproduceerd, maar ook kruidige en volle witte wijnen. De wijngaarden strekken zich heden ten dage uit over bijna de gehele gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele aangrenzende gemeenten. De AOC of Appellation d’Origine Contrôlée Châteauneuf-du-pape bestaat sinds 1936.  

Houdt de warmte vast

Druivenstokken in het gebied zijn vaak 30 tot 70 jaar oud; de stenen in de bodem maken het namelijk lastig nieuwe druivenstokken te planten. De galets roulés, grote rolkeien, die in het gebied te vinden zijn, zijn kenmerkend voor de streek en zo ook voor het terroir. Verder bestaat de bodem voornamelijk uit zand en klei, maar ook leem.   

De keien houden de warmte van de zon vast - het gebied geniet zo’n 2800 zonuren per jaar - en gedurende de nacht wordt deze warmte geleidelijk afgegeven aan de wijngaarden. De warme dagen en de gematigde nachten zorgen ervoor dat de druiven uitstekend kunnen rijpen.  

De Châteauneuf-du-Pape AOC-classificering brengt enkele eisen met zich mee. Zo moet het alcoholpercentage minstens 12,5% bedragen, de druiven mogen alleen met de hand geoogst worden en de wijnen zullen gebotteld worden in een fles met het reliëf van de pauselijke kroon. Een zeer exclusief stukje wijnbouw dus!  

De toegestane druivensoorten lijken daarentegen wat minder exclusief. Vrijwel alle wijnen uit de streek zijn blends van verschillende druivenrassen. Volgens de AOC mochten er traditioneel 13 specifieke druivenrassen gebruikt worden, nu zijn er in Châteauneuf-du-Pape 22 druivensoorten te vinden.  

Châteauneuf-du-pape en GSM 

Witte wijnen worden onder andere gemaakt van Clairette, Roussanne, Grenache Blanc en Picpoul. Ze zijn bloemig, kruidig en hebben body. Zo’n 10% van alle wijnen zijn wit, rosé wordt er vrijwel niet geproduceerd.  

Rode wijnen stelen hier de show, met een glansrol voor de Grenache Noir. Wijnen van deze druif geven aroma’s van kersen en framboos, maar hebben ook de karakteristieke kruidigheid. Ontdek anijs, tijm, laurier en rozemarijn. De wijnen zijn complex en hebben diepgang.  

Een bekende blend uit het gebied is de GSM-blend: Grenache, Syrah en Mourvèdre. Hierbij draagt de Syrah bij in het fruit en geeft een peperige ‘kick’, de Mourvèdre geeft de wijn meer structuur.  

Châteauneuf-du-pape wijnen hebben een enorm bewaarpotentieel. De tannine wordt zachter naarmate de wijn langer op de fles ligt. De beste wijnen uit uitzonderlijke jaren kunnen met gemak 20 jaar oud worden. Ook is de Châteauneuf-du-Pape fantastisch gastronomisch inzetbaar. 

De meest gerenommeerde producenten uit Châteauneuf-du-pape zijn: Château Rayas, Château de Beaucastel, Henri Bonneau, Domaine Saint Préfert, Clos Saint Jean & Château de Nalys.

Hier Vindt u alle Châteauneuf-du-pape wijnen op Vintrado.