Focus op: Château de Beaucastel

Château de Beaucastel is een Châteauneuf-du-Pape huis uit de Franse Rhônevallei. Châteauneuf-du-Pape is een gebied waar zowel rode als witte wijnen worden geproduceerd. De rode wijnen mogen maar liefst 13(!) verschillende druiven bevatten waaronder verschillende witte druiven. De druiven die gebruikt worden zijn voornamelijk Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Muscardin, Counoise, Clairette en Bourboulenc. De overige druiven die gebruikt mogen worden zijn de Vaccarèse, Terret Noir, Roussanne, Picpoul en Picardin. Voor de productie van de rode wijnen bestaat het gros uit Grenache, Syrah, Counoise en Mourvèdre. De witte versie heeft haar kwaliteit voornamelijk te danken aan de Roussanne druif. Het gebied is ideaal voor het verbouwen van al deze druiven omdat de regio bestaat uit veel verschillende microklimaten. 

Het terroir van Château de Beaucastel is uniek en bestaat uit een laag zandsteen uit het Mioceen tijdperk, bedekt met alluvium en de zogeheten galets. Galets zijn grote, ronde stenen, die over de loop van eeuwenlang door de frictie van elkaar en het water zijn gevormd tot ronde keien. Deze galets zijn niet alleen mooi, maar hebben ook effect op de wijn en bepalen het terroir. De galets regelen de waterhuishouding en de temperatuur in de wijngaarden. Ze zorgen dus eigenlijk voor een constante tempratuur en dat de wijnstokken het hele jaar, ook al is er een droge periode, genoeg water hebben. Daarnaast zorgen de galets dat de wijnstokken makkelijker voedingsstoffen uit het terroir kunnen halen en vangen overdag de hitte van de zon op en stralen dit s ‘nachts uit over de ondergrond. Het zandsteen in de bodem zorgt voor dat de rijping van de druiven wordt bespoedigd. Dit exacte terroir is wat Château de Beaucastel zo uniek en bijzonder maakt.

Het microklimaat waar Château de Beaucastel zich bevindt is ook van groot belang voor de kwaliteit van de wijn. Er valt weinig regen, er zijn voldoende zonuren en flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de galets hun werk goed kunnen doen en kunnen bijdragen aan een prachtige vintage. De Mistralwind die vanuit het noordwesten van Frankrijk naar het zuidoosten waait zorgt ervoor dat de wijnstokken schoon en droog blijven als het heeft geregend. Château de Beaucastel heeft zo’n 130 hectare waar ze wijn verbouwen, waarvan 100 hectare zich bevindt in de Châteauneuf-du-Pape appelatie. De overige 30 hectare bevindt zich in de appellatie Côtes-du-Rhône. Op deze 130 hectare worden alle 13 druiven waar de Châteauneuf-du-Pape van gemaakt mag worden verbouwd.

Het huis Château de Beaucastel bestaat eigenlijk al sinds 1549, maar er wordt pas sinds de eeuw erna wijn verbouwd. In 1909 stond het Château onder leiding van Pierre Tramier, die de leiding snel over gaf aan Pierre Perrin, die is begonnen met het maken van wijn onder de naam Château de Beaucastel. In 1978 heeft Jacques Perrin het stokje overgenomen en is verdergegaan in eer van zijn vader. Vandaag de dag wordt het Château geleid door zijn twee zonen, Jean-Pierre en François. 

Alle druiven bij Château de Beaucastel worden met de hand geplukt en met zorg gesorteerd als ze aankomen bij de kelder. Nadat alle druiven van de steeltjes worden ontdaan worden de druiven in traditionele tempratuur gecontroleerde vaten gekneusd en 15 dagen bewaard. Hierna verdwijnen ze in eikenhouten vaten. Om ervoor te zorgen dat alle 13 druivenvariaties hun unieke karakters behouden, worden alle druivensoorten apart gevinifieerd. Bij Château de Beaucastel beschrijven ze het blenden van de verschillende wijnen als een soort kunst. Nadat de wijnen zijn geblend worden ze weer in eikenhoutenvaten bewaard, waar ze nog één jaar doorrijpen. Als de wijn gebotteld is zal deze nog minstens één jaar op het Château liggen.

Château de Beaucastel maakt zes verschillende wijnen. De wijnen worden onderverdeeld in ‘Coudoulet de Beaucastel’ uit de Côtes du Rhone appellatie en de Châteauneuf-du-Pape wijnen. De rode Coudoulet de Beaucastel wordt gemaakt van Grenache en doet denken aan donkerrood fruit zoals braambessen, zwarte bessen, maar ook kersen en frambozen. Tertiair doet de wijn denken aan tonen van leer, aarde en rook. De Coudoulet de Beaucastel Blanc wordt gemaakt van Viognier, Marsanne, Clairette en Bourboulenc en heeft tonen van steenfruit, mineralen, honing en vanille. De Coudoulet de Beaucastel Blanc past goed bij vette vis, varkensvlees en kaas.

Ze maken vier verschillende Châteauneuf-du-Pape wijnen. De Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge wordt gemaakt met de Cinsault, Grenache, Mourverde, Muscardin en de Picpoul. In de neus doet de wijn denken aan een donkerrood fruitbouquet die naadloos overgaat in een elegantie van aardsheid, boersigheid en kruiden. De Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Blanc wordt gemaakt met de Bouboulenc, Clairette, Picardan en de Roussanne druiven. De wijn heeft fruitige nuances van perzik, peer en eiken, vanille en boter in de lange, zalvende afdronk. Ook maken ze bij Château de Beaucastel een Roussanne Vieilles Vignes van ongekende klasse. Deze wijn wordt gemaakt met, zoals de naam al insinueert, 100% Roussanne. Deze wijn, met jaar-in-jaar-uit ongekend hoge Robert Parker ratings, doet in de neus denken aan bloemig parfum, kruidigheid en vol wit fruit. Ook ruik je de houtrijping.

Er is één Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape die we niet mogen vergeten. Dat is natuurlijk de Hommage à Jacques Perrin, de topcuvée van dit huis. De wijn bestaat grotendeels uit Mourvèdre (75%). Alleen dit is al uniek in de appelatie, omdat de meeste Châteauneuf-du-Pape Grenache gedomineerd zijn. De andere druiven in het paradepaardje van het Château zijn Syrah, Grenache en Counoise, afhankelijk van de jaargang. De wijn doet denken aan een gracieuze voorstelling van wilde kruiden en bloemen, geroosterde kruiden zoals steranijs en kruidnagel, aardse en teer met een elegante minerale hoek. Het is een wijn die door verschillende recensenten ‘bijna perfect’ wordt genoemd! Het zou niet gek zijn om deze wijn 45+ jaar te laten liggen voordat je besluit hem open te trekken, voor welke gelegenheid dan ook.

Hier vindt u alle wijnen van Château de Beaucastel.