Focus op: Chardonnay

De Chardonnay. Een van s ‘werelds meest aangeplante en meest populaire druiven. Het wordt aangenomen dat de druif een kruising is van de Pinot Noir en de Gouais Blanc, die de romeinen mee brachten vanuit Kroatië naar Frankrijk.

Chardonnay staat bekend als een gemakkelijk te verbouwen druif, die zich zonder al te veel moeite aanpast aan het klimaat en terroir waar die geplant wordt. Dit maakt dat de druif bijna overal ter wereld wordt verbouwd.

De bekendste regio voor Chardonnay is natuurlijk de Bourgogne in Frankrijk. Hier komen misschien wel s ‘werelds beste Chardonnays vandaan. In de Chablis is Chardonnay zelfs de enige druif die er verbouwd mag worden. Wijnen uit de Chablis, het noordelijkste stukje van de Bourgogne, zijn vaak mineralig met tonen van groen fruit en citrus. De Côte-de-Beaune, iets zuidelijker, produceert bekende Chardonnays uit dorpen zoals Meursault en Puligny-Montrachet, welke vaak warmere aroma’s hebben van eiken, vanille, steenfruit en mineralen. Nog zuidelijker, de Mâconnais, produceert de wijnen Pouilly-Fuissé en Saint-Véran met meer tropische aroma’s, citrus en romigheid.

Natuurlijk mogen we Champagne ook niet vergeten. Chardonnay is een druif die in bijna elke Champagne wordt gebruikt. Er is ook een Champagnevariatie die uitsluitend gebruikt maakt van Chardonnay, Blanc de Blancs. Blanc de Blancs is vaak een elegantere, subtielere champagne die culinair mooi inzetbaar is.

Chardonnay wordt vaak een ‘leeg canvas’ genoemd. Dit omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn wat er met de druif gedaan kan worden voor én na de oogst. Er kunnen verschillende stijlen gemaakt worden, afhankelijk van wat de wijnmaker wil. Elke regio doet het anders, waar elke wijnmaker het ook weer anders doet. Chardonnay kan bijvoorbeeld ‘sur lie’ gemaakt worden. Dit houdt in dat de dode gistcellen niet verwijderd worden als ze de suikers hebben omgezet in alcohol. Dit resulteert in brioche, toastachtige aroma’s in de wijn. Chardonnay wordt vaak gerijpt op eikenhoutenvaten, wat de wijn aroma’s van vanille en specerijen geeft.

In koelere klimaten, zoals Chablis, is Chardonnay vaak wat groener, frisser en mineraler. In warmere klimaten zal Chardonnay vaak tonen geven van meloen en perzik. In de warmste klimaten, zoals in Argentinië, Chili of Australië zal de wijn vaak stuivend geuren naar tropische vruchten, zoals ananas en mango. Dit zorgt ervoor dat de wijn culinair breed inzetbaar is.

Klik hier voor alle Chardonnays op Vintrado.