Focus op: Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn die met name geproduceerd wordt in Penedés, Catalonië. Penedés kent een gematigd klimaat waar het in de zomer zelden warmer dan 28 graden wordt. De regio bestaat uit veel verschillende microklimaten waardoor er op een klein oppervlak verschillende druiven kunnen worden worden aangeplant, die net andere omstandigheden nodig hebben. Er zijn tegenwoordig ook andere wijngebieden die op kleine schaal Cava maken, bijvoorbeeld in La Rioja en Aragon. 

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding Cava worden oorspronkelijk gemaakt met drie inheemse druivenrassen, namelijk: Macabeo, Xarel-Lo en Parellada. Tegenwoordig worden ook Chardonnay en Pinot Noir gebruikt voor het maken van Cava.  

Cava wordt, net als Champagne, gemaakt volgens de “Método Tradicional” waarbij een tweede vergisting op fles zorgt voor de mousse in de wijn. Cava moet minstens negen maanden rijpen om de bubbel te integreren in de wijn. Voor de Reserva categorie is dit 18 maanden en de Gran Reserva maar liefst 30 maanden. Dit vindt plaats in de vaak indrukwekkende kelders (Cava in het Spaans) van de wijnhuizen. Cava en Champagne worden op dezelfde manier gemaakt, maar gezien het warmere klimaat in deze regio’s van Spanje heeft Cava over het algemeen een zachter mondgevoel dan haar Franse tegenhanger.  

Cava wordt ingedeeld naar gelang de hoeveelheid ‘liquer de dosage’ die na de tweede vergisting wordt toegevoegd. Cava kent hierin zeven categorieën, in de volgorde van droog naar zoet: Brut Nature (zonder toevoeging van suiker), Extra Brut (niet meer dan 6 gram suiker), Brut (6 tot 15 gram suiker), Extra Seco (12 tot 20 gram suiker), Seco (17 tot 35 gram suiker), Semi-Seco (33 tot 50 gram suiker) en tot slot Dulce die meer dan 50 gram suiker bevat.  

Om de unieke kwaliteiten van bijzonder goed gelegen wijngaarden tentoon te stellen is er onlangs een nieuwe classificatie toegevoegd: Cava de Parajes. Dit zijn Cava’s gemaakt van druiven uit een klein, specifiek gebied dat zich onderscheidt door een superieur klimaat en terroir. Deze Cava staat gelijk aan een uitzonderlijke kwaliteit en persoonlijkheid. Ook worden er hogere eisen gesteld aan deze iconische Spaanse mousserende wijn zoals een minimale rijping van 36 maanden, druiven van één enkel jaar geoogst met de hand uit wijngaarden die minimaal 10 jaar oud zijn.  

Cava wordt vaak gebruikt als aperitief, maar ook kan je Cava goed combineren met schelpdieren, oesters, charcuterie en gerookte paling.

Hier vindt u alle Cava's op Vintrado