Focus op: Californië

De staat Californië is de grootste wijn producerende regio van de Verenigde Staten en neemt maar liefst 90% van de gehele productie van het land voor haar rekening. De productie is zo omvangrijk dat Californië na Spanje, Italië en Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is.  

In Californië zijn er vier grote wijnregio’s: North Coast, Central Coast, South Coast en Central Valley. North Coast ligt ten noorden van San Francisco en omvat de bekende wijngebieden Napa Valley, Sonoma Coast en Mendocino County. De Central Coast regio ligt aan de kust ten zuiden van San Francisco en loopt door tot aan Santa Barbara County. De South Coast omvat de kuststreken van Zuid-Californië ten zuiden van Los Angeles tot aan de grens met Mexico. Tot slot hebben we de Central Valley, de grootste wijnregio van de gehele Verenigde Staten. Zoals de naam doet vermoeden ligt deze in het midden van de staat ten oosten van de North Coast en Central Coast regio’s. Door de geringe hoeveelheid neerslag, de warme zomers, de koele zeewind van de Atlantisch Ocean en de vele microklimaten staat Californië bekend om haar kwaliteitswijnen. 

Al sinds de Goldrush (1848-1855) vindt er commerciële wijnbouw plaats in Californië. Deze industrie kwam tijdens de Drooglegging van 1919 tot 1933 volledig tot stilstand. Het duurde maar liefst een halve eeuw voordat er weer net zoveel wijn werd geproduceerd als voor de Drooglegging. De kwaliteit van de Californische wijnen was vooral bekend binnen de Amerikaanse landgrenzen. Dit veranderde na de ‘Judgement of Paris’ in het jaar 1976 georganiseerd door de gerespecteerde Engelse wijnimporteur Steven Spurrier. De ‘Judgement of Paris’ was een proeverij waarin verschillende wijnen uit de Verenigde Staten naast grote namen uit de Franse Bordeaux en Bourgogne werden gezet en blind werden geproefd en beoordeeld. De Amerikaanse wijnhuizen waren onder andere Stag’s Leap Wine Cellars, Ridge Vineyards, Heitz Wine Cellars, Château Montelena en David Bruce Winery. De Franse vertegenwoordigers waren Château Mouton-Rothschild, Château Montrose, Château Haut-Brion, Château Léoville Las Cases, Domaine Roulot, Joseph Drouhin en Domaine Leflaive. Tot grote verbazing werden de Amerikaanse wijnen in zowel de witte als rode categorie beter beoordeeld dan de Franse tegenhangers. Tot op de dag van vandaag beweren de Franse wijnmakers dat er met de uitslag is geknoeid. Hier is overigens geen enkel bewijs van.  

Californië staat vooral bekend om haar krachtige rode wijnen gemaakt van Zinfandel en Cabernet Sauvignon. Daarnaast staan ook Pinot Noir, Syrah en Merlot aangeplant. De witte wijnen uit Californië worden voornamelijk gemaakt van Chardonnay 

Hier vindt u alle Californische wijnen op Vintrado