Focus op: Bordeaux Grand Cru Classé 1855

1855 is een belangrijk jaar in de wijnbouw van de Franse Bordeaux. In dat jaar werd het kaf van het koren gescheiden; een heuse ranglijst met de beste wijnen uit de Bordeaux werd geboren. De lijst van deze Grand Cru Classé wijnen is sinds die tijd nauwelijks veranderd.  

Op de wereldtentoonstelling van Parijs -l’Exposition Universelle- in 1855 zouden wijnen uit de Bordeaux geëxposeerd worden. Waarop keizer Napoleon de Derde verzocht een rangschikking te maken van de beste wijnhuizen van de Bordeaux. Hij trachtte zo bekendheid te geven aan -en duidelijkheid te veschaffen over- de uitstekende kwaliteit van de wijnen.  

Wijnhandelaren gaven gehoor aan de wens van de keizer en maakten een rangschikking. Op basis van de reputatie en de handelsprijzen van de châteaux werden de wijnen in verschillende categoriën ingedeeld. Een duidelijk speerpunt hierin leek: hoe hoger de prijs, hoe beter de wijn.  

Er onstond een zogenaamde Bordeaux Hit Top 60: de 1855-classificatie. Er werden zestig Châteaux onderverdeeld in vijf groepen: De Premiers Crus, Deuxièmes Crus, Troisièmes Crus, Quatrièmes Crus en Cinquièmes Crus.  

De rode wijnen waren enkel afkomstig uit de Médoc, met uitzondering van de Château Haut-Brion, deze kwam uit Graves. Ook werden er zoete witte wijnen geclassificeerd, de Sauternes en Barsac. In de 19e eeuw was zoete witte wijn een zeer prestigieus product, zoals de, nog altijd bijzondere, Château d’Yquem. 

Enkele voorbeelden van de crus

Premier Grand Cru Classés: 

 

 Deuxième Grand Cru Classés 

 

Troisième Grand Cru Classés 

 

Quatrième Grand Cru Classés: 

 

Cinquième Grand Cru Classés 

De geclassificeerde Sauternes en Barsac wijnen zijn onder andere: 

  • Château d’Yquem uit Sauternes 
  • Château La Tour Blanches uit Sauternes 
  • Château Suduiraut uit Sauternes 

Typisch terroir

De classificatie werd sinds de oprichting maar drie keer gewijzigd, terwijl er in de wijngaarden en -huizen wél veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Zo zijn de wijnmakers van de châteaux al luttele keren veranderd of hebben er technische of visionaire innovaties plaatgevonden. Zelfs de wijngaarden zijn in enkele gevallen anders verdeeld dan voorheen, waardoor een typisch terroir van een wijnhuis ineens minder kenmerkend was.  

De classificatie van 1855 zegt daarom niet altijd iets over de huidige kwaliteit van de Grand Cru Classé wijnen. Echter hebben de Grand Cru Classé de notering in 1855 niet voor niets ontvangen, is de kwaliteit van de wijnen veelal gelijk gebleven én door alle moderne technieken vaak zelfs verbeterd. Vandaar dat de populairiteit van de wijnen onvermiderd groot is.  

Drie maal anders

De eerste wijziging die plaatsvond was in 1856, Château Cantemerle werd een Cinquièmes cru. De tweede verandering in de ranglijst kwam in 1973: Château Mouton-Rothschild werd van Deuxième cru gepromoveerd tot de exclusieve club van de Premier Grand Cru Classé. Ook verdween er een wijnhuis uit de lijst toen deze ophield te bestaan, namelijk Château Dubignon.  

Stand van zaken 

Heden ten dage wordt er druk gediscussieerd over een nieuwe classificatie, zodat ook nieuwe topwijnen opgenomen kunnen worden in de lijst. Immers, wijnen die nu met een andere aanduiding -bijvoorbeeld Cru Bourgeois- de wijnkelder verlaten zijn wellicht even goed als de ‘beste wijnen’ volgens de klassieke classificatie. 

 

Hier vindt u alle in 1855 geclassificeerde Bordeaux wijnen