Focus op: Beaujolais

Beaujolais is een wijngebied gelegen tussen de Bourgogne in het Noorden en de stad Lyon in het Zuiden dat zijn naam de danken heeft aan de oude stad Beaujeu. Beaujolais, zelfstandig gebied, of toch deel van de Bourgogne? De wijnboeren in de Beaujolais vinden dat zij bij de Bourgogne horen, maar andersom vinden de wijnboeren uit de Bourgogne van niet. Het druivenras dat hier voornamelijk aangeplant staat is namelijk de Gamay Noir. In de Bourgogne is de voornaamste rode druif de Pinot Noir wat maakt dat de wijnen weinig op elkaar lijken. De Gamay wijnen uit de Beaujolais staan bekend om hun aroma’s van donkerrood fruit en smaken van bessen, aardbeien en kersen. 

Naast de sappige rode wijnen worden er ook op kleine schaal witte wijnen gemaakt. De druiven die hiervoor zijn toegestaan zijn; Aligoté en Chardonnay. De druif Aligoté is een kruising van de druiven Pinot Blanc en Gouais Blanc. Deze druif is op het moment erg belangrijk voor de wijnbouw in Oost-Europa, voornamelijk in de landen Oekraïne, Moldavië en Roemenië.  

Iets wat alleen in de Beaujolais voorkomt is de Beaujolais Nouveau, dit is een wijn die enkele maanden na de oogst al worden verkocht en gedronken door een proces wat macération carbonique wordt genoemd. Bij dit proces worden hele trossen in tanks gestopt met koolzuurgas zonder dat deze geperst zijn. Hierdoor ontstaat een interne vergisting met zeer fruitige aroma’s als gevolg Deze wijnen zijn paars van kleur en bevatten veel aroma’s van rood fruit. De Beaujolais Nouveau is elk jaar op de derde donderdag van november. Deze wijnen zijn jong het lekkerst en hebben geen bewaarpotentieel.  

De gehele Beaujolais streek heeft recht op de AOC-classificatie Beaujolais. Er zijn echter een aantal dorpen die zich onderscheiden door een bijzondere ondergrond van graniet met een laagje mangaan waardoor deze de speciale ‘cru’ benaming mogen dragen. Denk hierbij aan Saint-Amour, Juliénas en Chénas in het uiterste noorden van de Beaujolais. Verder naar het zuiden vinden we de bekende en wat krachtigere cru’s van Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié en Brouilly 

Deze cru’s worden gekenmerkt door aroma’s van donker fruit zoals bramen en zwarte bessen, kersen, leder en aardse tonen van truffel. Gastronomisch is rode Beaujolais gezien een uitstekende wijn voor bij; charcuterie, vegetarische lasagne of bij een salade met peperige bladgroenten zoals rucola en waterkers.  

Hier vindt u alle Beaujolais op Vintrado