Focus op: Barolo

In het Noordwesten van Italië ligt het kleine, pittoreske dorpje Barolo. De reden dat dit dorp ondanks haar omvang wereldberoemd is, zijn de wijnen die geproduceerd worden in de omliggende heuvels. Barolo ligt in de streek Piemonte, een van de bekendste wijnregio’s van Italië. Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de berg’ wat niet onlogisch is gezien de ligging aan de uitlopers van de Franse en Zwitserse Alpen.

In de regio heerst een landklimaat met hoge temperaturen in de zomer en koude, gure omstandigheden in de winter. De regio waar de Barolo wijnen geproduceerd worden staat bekend om de kalkrijke ondergrond van mergel en zandsteen. Hoewel Barolo een luttele 1.928 hectare omvat zijn er toch stijlverschillen tussen de verschillende sub-regio’s. Wijnen gemaakt van druiven afkomstig uit het dorp La Morra of Barolo zelf zijn vaak iets lichter en toegankelijker dan wijnen uit de dorpen Castiglione Falletto, Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba. Ondanks de verschillende stijlen zijn alle Barolo’s bewaarwijnen die vaak pas zeven tot tien jaar na de oogst op dronk beginnen te raken. De reden hiervoor ligt bij de druif waarvan de Barolo wijnen gemaakt worden: Nebbiolo. De druif staat bekend om haar hoge zuren en dikke schil wat zorgt voor wijnen met veel tannine en een groot bewaarpotentieel. Nebbiolo is een druif met een extreem lang groeiseizoen; de knoppen lopen al in april uit en de druiven bereiken pas in oktober volledige rijpheid. Het late oogstmoment brengt een groot risico van slechter weer met zich mee wat een desastreus effect zou kunnen hebben op de oogst.

Om de bovengenoemde tannine enigszins te temmen voordat de wijn op de markt komt, geldt er een minimale rijpingsperiode van 38 maanden waarvan 18 maanden in eikenhouten vaten. Voor Barolo Riserva is deze rijpingsperiode zelfs 62 maanden waarvan 18 op hout.  

Jonge Barolo’s worden gekenmerkt door aroma’s van kersen, rozen, rook, leer en viooltjes. Na een aantal jaar op fles zullen deze aroma’s ontwikkelen richting truffel, kaneel en tabak. Er zijn weinig regio’s waar het gezegde ‘when it grows together, it goes together’ meer opgaat dan in Piemonte. De combinatie van een bord pasta met verse truffel en een Barolo die perfect op dronk is hoort op de bucketlist van iedere wijnliefhebber.   

De meest toonaangevende producenten van Barolo zijn onder andere: Gaja, Paolo Scavino, Domenico Clerico, Borgogno, Vietti, Damilano en Prunotto.

Hier vindt u alle Barolo wijnen op Vintrado