Focus op: Australië

Wijnland Australië, dat officieel het Gemenebest van Australië heet, heeft een oppervlakte van bijna 8.000.000 km² en is het op vijf na grootste land ter wereld. Uitgestrekte woestijngebieden, savannes en regenwouden wisselen elkaar af.

Het land ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland, op het zuidelijk halfrond. Dat betekent dat de seizoenen tegengesteld zijn aan die van het noordelijk halfrond en de druivenoogst plaatsvindt van februari tot april. Sydney is niet de hoofdstad zoals veel mensen denken, dat is Canberra, maar het is wél de grootste stad van het land en de plek waar ooit de wijnbouw begon.

New South Wales was in 1788 de eerste kolonie, in datzelfde jaar bracht Arthur Philip, de eerste gouverneur van de Engelse strafkolonie, wijnstokken mee vanaf Kaap de Goede Hoop. Deze werden in de omgeving van Sydney aangeplant. Tussen het begin van de 19e eeuw en de jaren ’70 van de vorige eeuw werden er in Australië voornamelijk versterkte wijnen gemaakt. De Engelse kolonisten waren dol op deze zoete ‘portachtige’ wijnen.

Europese immigranten in Australië 

Australië wordt als wijnland onder de Nieuwe Wereld geschaard, de laatste decennia heeft het land een groot aandeel op de internationale wijnmarkt verworven. Wijnen die er geproduceerd worden, worden gemaakt van veelal ‘klassieke’ Europese druivenrassen. De vele immigranten zorgden voor de keur aan verschillende Europese rassen; zij namen deze vanuit Europa mee naar hun nieuwe thuisland Australië.

Zo gaf de komst van de Duitse immigranten naar Barossa Valley het startsein voor het maken van Rieslingwijnen in Australië. Andere druiven die nu in dit gebied aangeplant staan zijn de Chardonnay en de Shiraz (in de Oude Wijnwereld Syrah genoemd). Barossa Valley is vandaag de dag nog steeds een toonaangevend wijngebied.

In de grote steden als Sydney, maar ook Adelaide en Perth heerst een Mediterraan klimaat; warme zomers en milde winters. Het zuiden, waar de meeste wijnbouw zich bevindt, heeft een gematigd klimaat. De wijnen Down Under worden over het algemeen gekenmerkt door veel fruit, of zoals ze dat zelf mooi zeggen: ‘fruit-driven’.

Australische wereldhit: Shiraz 

Het is de fruitige en stevige Shiraz druif die de ‘Aussies’ bekendheid geeft over de hele wereld, de druif staat aangeplant in alle wijnstreken en is sinds het begin van de wijnbouw bepalend geweest voor het imago van Australische wijn. De Shirazdruiven houden van zon en warmte, daarom gedijd deze zo goed in het Australische klimaat.

De Shiraz van Down Under behoort tot de wereldtop van de Syrahwijnen. Ontdek aroma’s van donker fruit, kersen peper, chocolade en zoethout. De wijn in soepel en rond. Ook wordt er ‘Sparkling Shiraz’ gemaakt, een mousserende wijn van Shirazdruiven, die in Australië graag bij de ‘Barbie’ oftewel barbecue genuttigd wordt.

Gebieden en druiven in Australië 

Andere wijngebieden in Australië zijn onder andere Claire Valley, Hunter Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale en Coonawarra. Uit Tasmania komen kwalitatieve wijnen van Pinot Noir. In Swan Valley, waar vooral Margaret River uitblinkt in productie, treffen we voornamelijk Cabernet sauvignon, maar ook Sémillon en Sauvignon Blanc druiven.

Er zijn ook koelere wijngebieden zoals Eden Valley, waar elegante Rieslings gemaakt worden. In het koudere Yarra Valley worden onder andere mousserende wijnen gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay and Pinot Meunier in Franse stijl.

De meest toonaangevende producenten in Australië zijn onder andere: Penfolds, Wynns, Kaesler, Clonakilla en Yalumba.

Hier vindt u alle wijnen uit Australië op Vintrado.