Focus op: Albariño

De Albariño, een van ’s werelds meest mysterieuze druiven. Tot op de dag van vandaag is het niet honderd procent zeker waar deze druif zijn oorspring heeft gevonden. Sommige theorieën beweren dat de druif uit Duitsland komt en hier ook zijn naam (Alba-riño – ‘van de Rijn’) aan te danken heeft. Andere zeggen dat de druif uit centraal Europa komt, of dat de druif in Spanje geïntroduceerd werd door Franse monniken. Waar de druif dan ook vandaan is gekomen, is het Spaanse Rías Baixas ondertussen zijn onbetwiste thuisoord. Ook in het noorden van Portugal geniet de druif grote populariteit onder de naam Alvarinho.

Albariño’s uit Rías Baixas staan bekend om hun ziltigheid, verfijnde frisheid en mooie zuren. De wijn heeft de ziltige aroma’s te danken aan de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de zeewind die door de vele inhammen in de kustlijn ver landinwaards kan komen. Naast dat deze zoute wind zorgt voor de ziltige aroma’s houdt deze ook de ranken droog wat de kans op rot minimaliseert. De aroma’s hebben veel weg van citrusvruchten, zoals citroen en grapefruit, maar ook steenvruchten zoals witte perzik, abrikoos en zelfs meloen. Hiernaast zijn ook vaak minerale tonen te ontdekken.  

De Albariño is door deze karaktereigenschappen ook culinair erg goed inzetbaar. Wijnen gemaakt van de Albariño druif zijn geschikt als aperitief, maar ook goed bij rauwe vis en vlees gerechten, denk aan carpaccio, vitello tonato of sushi. Ook valt de wijn goed te combineren met vongole, oesters, mosselen, coquilles of de iets zoetere Oosterscheldekreeft.  

Hier vindt u alle Albariño's op Vintrado.