Focus op: Pinot Noir

Pinot Noir is een blauw druivenras dat zijn oorsprong vindt in de Franse Bourgogne regio. De druif wordt hier al honderden jaren verbouwd en heeft ondertussen zijn weg gevonden naar vele andere wijnproducerende regio’s over de gehele wereld. De beste Pinot Noir wijnen worden gemaakt in coolere koelere regio’s met gematigde klimaten zodat de druiven langzaam kunnen rijpen. Bekende regio’s buiten de Bourgogne zijn onder andere de Champagne, Oregon, Nieuw-Zeeland, Duitsland, de Elzas en Australië.

Pinot Noir is een favoriet onder wijnliefhebbers en sommeliers, maar menig wijnboer kent een haat-liefde verhouding met het ras. Dit komt doordat de Pinot Noir druif een zeer kwetsbare druif is, maar tegelijkertijd kan zorgen voor buitengewone complexiteit in de smaak van de wijn. De Pinot Noir druif is zeer gevoelig voor voorjaarsvorst doordat de knoppen van een Pinot Noir wijnstok eerder uitkomen dan andere rassen. Daarnaast zijn de trossen van Pinot Noir erg compact waardoor het vocht tussen de druiven kan zorgen voor grijze rot. Ook kunnen de dunne schillen van de druif makkelijk beschadigd worden door hagelbuien die niet ongebruikelijk zijn in de koelere gebieden. Aan het einde van het groeiseizoen, als al deze mogelijke tegenslagen zijn doorstaan, houdt de boer typische kleine trossen over met druiven die ook kleiner zijn dan veel andere druivenrassen waardoor er een lagere opbrengst is.

Ondanks al deze uitdagingen zorgt de Pinot Noir druif vaak voor zeer complexe wijn  die wordt gekenmerkt door sensuele aroma’s als framboos, viooltjes, bes, rozen en aardbei. Na enkele jaren op fles verbreedt het smaakpallet richting truffel, leer en aardse tonen. Pinot Noir wijnen doen het aan tafel uitstekend met gevogelte maar ook bij gerechten op basis van champignon.

Hier vindt u alle Pinot Noir wijnen op Vintrado.

De meest gerenommeerde Pinot Noir producenten zijn onder andere: Domaine de la Romanée-Conti, Henri Jayer, Domaine Leroy, Domaine Roumier, Domaine Armand Rousseau, Domaine Serene, Eyrie Vineyards, Hamilton Russell, Antica Terra.