Focus op: Loire Vallei

De Loirevallei is vernoemd naar de gelijknamige rivier waar veel van de regio’s wijngaarden bij in de buurt liggen. De Loirerevier begint in het hart van Frankrijk, de Auvergne, en mondt uit in de Atlantische Ocean nabij Nantes. Op haar weg komt deze rivier langs wereldberoemde appellaties als Sancerre, Pouilly-Fumé in het Oosten van de regio om vervolgens langs Anjou, Vouvray, Saumur, Chinon en Muscadet te stromen. Deze rivier maakt wijnbouw mogelijk in dit Noordelijk gelegen gebied doordat ze ervoor zorgt dat de temperatuur een paar graden hoger ligt dan elders in de streek. Juist deze cruciale extra graden maken dat de duiven optimaal kunnen rijpen in het lange groeiseizoen van de Loire.

De Loire Vallei, ook wel bekend als “de Tuin van Frankrijk”, is ongeveer 250 kilometer breed en huisvest 63 appellations. Door het grote oppervlakte van de regio zijn er veel verschillende wijnstijlen te vinden. Hoewel dit complex klinkt, wordt het overgrote deel van alle Loire wijnen gemaakt van maar vijf druivensoorten: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Melon de Bourgogne voor wit en Pinot Noir en Cabernet Franc voor rood.

De regio wordt vaak ingedeeld in vier grote sub-regio’s: Pays Nantais voor de Muscadet wijnen gemaakt van de Melon de Bourgogne druif. Deze sub-regio ligt het dichtst bij de Ocean en produceert de meest frisse en droge stijl witte wijnen die het erg goed doen bij oesters en mosselen. Anjou-Saumur staat vooral bekend om de Chenin Blanc druif in droge vorm uit de appellaties Savennières, Saumur, Anjou en in zoete vorm uit Coteaux du Layon, Bonnezeaux en Quarts-de-Chaume. Touraine is de meest diverse van de vier sub-regio’s waar vier van de vijf druiven te vinden zijn. Cabernet Franc ligt aan de basis van de aardse, frisrode wijnen uit Chinon, Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil. In Vouvray en Montlouis worden strakdroge tot weelderig zoete wijnen geproduceerd van de diverse Chenin Blanc druif. In het uiterste Westen van de Loire vallei vindt men de Boven-Loire waar Sancerre en Pouilly-Fumé wit wordt gemaakt van Sauvignon Blanc en de rode en rosé variant van de Pinot Noir druif. De witte Sancerre en Pouilly-Fumé wijnen staan bekend om hun frisse zuren en kruisbes en grapefruit aroma’s.

Door de immense diversiteit in de Loire Vallei is er voor ieders smaakpallet of drinkmoment wel iets te vinden!

Hier vindt u alle Loire wijnen op Vintrado

De meest toonaangevende producenten uit de Loire Vallei zijn onder andere: François Cotat, Huet, Dagueneau, Vacheron, Joseph Mellot, Vincent Delaporte, Clos Rougeard, Gerard Boulay, Domaine Catherine & Pierre Breton, Lucien Crochet,  Vincent Ogereau, Domaine de Bablut, Domaine des Baumard, Pierre-Jacques Druet, Charles Joguet, Philippe Alliet, Yannick Amirault, Domaine de l’Écu.