Focus op: Grenache Noir

Grenache Noir is een rode druif met weinig naamsbekendheid die vooral is aangeplant in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. De reden dat de druif onder het grote publiek minder bekend is, is dat Grenache bijna altijd wordt geblend met andere druiven en de naam van de druif hierdoor zelden op het etiket wordt vermeld. Grenache Noir kent een aantal synoniemen: Garnacha Tintorera in Spanje, Alicante Bouschet in Portugal en Cannonau in Sardinië.

Grenache rijpt laat en komt het beste tot zijn recht in hete, droge klimaten. Tijdens het lange groeiseizoen bouwt de druif veel suikers op die na vergisting kunnen leiden tot wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage. De Grenache druif heeft een dunne schil met weinig pigment waardoor relatief lichtgekleurde wijnen zonder al te veel tannine ontstaan. Dit maakt ook dat de Grenache druif zeer geschikt is voor de productie van rosé wijnen zoals in de Provence gebeurt.

De Grenache excelleert in regio’s waar een gebrek aan water en voedingstoffen in de bodem zorgen voor een lage opbrengst per hectare. De beste voorbeelden van regio’s met de Grenache druif zijn Priorat, Rioja, Banyuls, de Provence, Australië en Châteauneuf-du-Pape. In de twee laatstgenoemde regio’s zijn Grenache wijnstokken te vinden van meer dan 100 jaar oud.

Wijnen gemaakt van de Grenache druif worden gekenmerkt door zachte tannines, aroma’s van aardbei, framboos, rozemarijn, tijm, drop en leer. Door het zachte en fruitige karakter van de druif, doet deze het goed met veel verschillende gerechten zoals gegrilde groenten, rundvlees of gevogelte.

Hier vindt alle Grenache Noir wijnen op Vintrado.

De meest gerenommeerde Grenache Noir producenten zijn onder andere: Château Rayas, Château de Beaucastel, Alvaro Palacios l’Ermita, Rene Barbier Clos Mogador, Greenock Creek, Domaine de la Janasse, Bernabeleva, Sine Qua Non, Château la Nerthe.