Focus op: Valpolicella

De wijnregio Veneto bevindt zich in het Noordoosten van Italië rondom de hoofdstad van de streek Venetië. Veneto wordt omringt door andere bekende wijnregio’s; Emilia-Romagna in het Zuiden, Lombardije in het Westen, Trentino-Alto Adige in het Noordwesten en Friuli in het Noordoosten. Door het feit dat de streek zich uitstrekt van de oevers van het Gardameer tot aan de uitlopers van de Alpen kent het gebied een grote variatie aan ondergronden en klimaten. Één van de bekendste sub-regio’s van Veneto is Valpolicella.

De wijngaarden van Valpolicella zijn te vinden ten Noorden van de stad Verona op een vulkanische ondergrond van kalk, marmer en graniet. De meest voorkomende druiven in de regio zijn Corvina, Corvinone, Rondinalla en Molinara waarvan vier verschillende typen wijnen gemaakt worden. In opbouwende volgorde van intensiteit zijn dat de volgende vier stijlen: Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone della Valpolicella en Recioto della Valpolicella. Valpolicella DOC is de meest toegankelijke stijl met frisse tonen van kers en bosbessen. Valpolicella Ripasso DOC is een intensere wijn waarbij een bovengenoemde Valpolicella DOC wordt geproduceerd maar tijdens het vergistingsproces overgebleven druivenschillen van Amarone en Recioto (zie onder) worden toegevoegd. Op deze manier ontstaat er een wijn met meer structuur, diepgang en alcohol. Amarone della Valpolicella DOCG wordt gemaakt van druiven die gedurende een aantal weken tot maanden zijn ingedroogd. Dit proces, appissimento genoemd, zorgt voor meer concentratie en suikers. Vervolgens wordt de wijn vergist tot een droog niveau wat resulteert in zeer rijke, robuuste wijnen met alcoholpercentages tussen de 15-17%. Druiven voor Recioto della Valpolicella DOCG worden later geoogst dan de druiven voor Amarone en worden ook langer ingedroogd voor een nóg hoger suikergehalte. De vergisting wordt voor het einde gestopt waardoor de dessertwijn de nodige restsuikers behoudt. Perfect voor bij een nagerecht op basis van chocolade!

Hier vindt u alle Valpolicella wijnen op Vintrado

Toonaangevende producenten in Valpolicella zijn onder andere: Allegrini, Boscaini, Dal Forno, Masi, Giuseppe Quintarelli, Santi, Trabucchi, Zyme en Tedeschi.