Focus op: Elzas

De pittoreske Elzas regio ligt in het Noord Oosten van Frankrijk ingeklemd tussen de Rijn in het Oosten en de Vogezen in het Westen. Deze bergen beschermen de regio van invloeden van de Atlantische Oceaan en maken de Elzas één van de droogste gebieden van heel Frankrijk. Dit zorgt voor een lang, droog groeiseizoen waarin de lokale druivenrassen optimaal kunnen rijpen. Door de geringe hoeveelheid neerslag staat de regio in de top van Europa als het gaat om het aantal biologische producenten.

De Elzas heeft qua druivensoorten meer in gemeen met buurland Duitsland dan Frankrijk. Veel van de hier aangeplante druiven komen elders in Frankrijk niet of nauwelijks voor. De witte druiven van de regio zijn onder andere Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Silvaner, Auxerrois en Muscat. De enige toegestane rode druif is de Pinot Noir. De regio kent een enorme diversiteit aan bodemsoorten waaronder kalk, graniet, mergel, vulkaanbodem en leisteen.

De Elzas heeft drie verschillende appellaties: Alsace AOC, Crémant d’Alsace AOC voor de mousserende wijnen en Alsace Grand Cru AOC. De laatstgenoemde is een bijzondere appellatie waarin alleen de allerbeste wijngaarden van de streek zijn opgenomen.  Naast de droge wijnen kent de streek ook twee type zoete wijnen zijnde de laat geoogste wijnen (Vendanges Tardives) en wijnen gemaakt van druiven aangetast door botrytis cinerea (edele rotting) genaamd Sélection de Grains Nobles.

De wijnen uit de Elzas zijn al jaren de lievelingen van sommeliers over de hele wereld gezien hun brede culinaire inzetbaarheid. Pinot Blanc uit de Elzas wordt ook gezien als de ultieme combinatie met asperges à la Flamande. En laat het seizoen van het witte goud nu bijna voor de deur staan!

Hier vindt u alle Elzas wijnen op Vintrado

De beste producenten in de Elzas zijn onder andere: Marcel Deiss, Josmeyer, Kientzler, Kreydenweiss, Albert Mann, Ostertag, Rolly Gassmann, Schlumberger, Schoffitt, Trimbach, Hugel, Domaine Weinbach en Zind-Humbrecht.