Focus op: Brunello di Montalcino


Eén van de Italiaanse grootmachten is de Brunello di Montalcino: een krachtige, robijnkleurige rode wijn uit het prachtige Toscane. Rondom het Middeleeuwse dorpje Montalcino ligt een gebied van ongeveer 30 kilometer waar de Brunello di Montalcino wijngaarden te vinden zijn. Een kloon van de Sangiovese druif staat hier veelvuldig aangeplant: de Brunello, de enige toegestane druif voor deze DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).  

In 1967 kreeg de rode wijn in Italië de beschermde herkomstbenaming DOC, later in 1980 werd dat de DOCG status; het hoogst haalbare in Italië. Naast Barolo en Amarone behoort de Brunello di Montalcino tot de beste en kostbaarste wijnen van het land.  

De uitvinding van Brunello di Montalcino

De familie Biondi Santi heeft sinds het einde van de 19e eeuw een flinke vinger in de pap bij het succes van deze Toscaanse topwijn. Van dit wijnhuis worden ook nu nog oude wijnen verhandeld, 1891 is hierbij een bijzonder jaar dat nog regelmatig bij veilinghuizen opduikt. 

Ferrucio Biondi Santi maakte rond 1880 de eerste wijn met de naam Brunello di Montalcino, hij gebruikte daarvoor een kloon van de Sangiovese - de Sangiovese Grosso, ook wel Brunello genoemd - en stelde precieze voorwaarden op voor het maken en opvoeden van de wijn. Zijn aanpak was uniek en zorgde voor geweldige wijnen. Later werden deze voorwaarden overgenomen in de wetgeving voor de DOCG status in de jaren ’80.  

Zo mogen Brunello’s niet eerder dan vijf jaar na de oogst worden verkocht, ze ondergaan een lang rijpingsproces; Riserva’s mogen pas na zes jaar rijping de markt op. Twee jaar daarvan moeten de wijnen rijpen op eikenhouten vaten. De ‘basis’ Brunello rijpt minstens vier maanden op de fles, de Riserva zes.  

Onmiskenbare aroma’s van de Brunello

In de imponerende Toscaanse heuvels staan de stokken in een mineraalrijke kalk-, mergel- of kleibodem, het mediteranne micro-klimaat zorgt voor veel warmte. Met mineraliteit, een fikse zuurgraad en expresieve aroma’s tot gevolg. Alleen de allerbeste druiven van de gaarden worden gebruikt voor de productie.  

Proef gekonfijte vruchten, pruimen, kersen, hout, tabak, vanille en karamel. De wijn is complex, heeft een vlezige structuur en heeft aanwezige tannine, die zachter wordt met de jaren. De Brunello di Montalcino is hartig, met een zijdezachte en lange afdronk.  

De wijn stelt het geduld op de proef, maar is het wachten waard. Na tien jaar zijn de Brunello’s di Montalcino op dronk, maar ze zijn nog veel langer te bewaren. Een bewaarwijn pur sang! 

De meest gerenommeerde producenten van Brunello di Montalcino zijn: Biondi Santi, Banfi, Soldera, Casanova di Neri, Poggio di Sotto & Cerbaiona. 

Hier vindt u alle Brunello di Montalcino wijnen op Vintrado.